Zihniyet Nedir? Sabit Zihniyetli Olmaktan Nasıl Kurtulsunuz?
Zihniyet nedir? Sabit zihniyetli olmaktan nasıl kurtulsunuz? Hepimizin yüksek performanslı lider olmaya dair fikrimiz olduğunu düşünüyoruz. Peki gerçekten fikrimiz var mı? Ekibinizde verimlilik ve yaratıcılığın artmasını sağlayan nedir? Verimlilik zihniyetin değişmesi ile değişebilir. Eğer sabit fikirli bir zihniyete sahipseniz verimlilik ve yaratıcılığın arttırılmasında sorun yaşamanız ihtimaller dahilinde olabilir.
Sabit Zihniyetli Ne Demek?
Zihniyeti sabit olan insanlar, sahip olduğu niteliklerinin sabit özellik olduğuna inanan insanlardır. Bir başka deyişle, zekalarının ve niteliklerinin gelişemeyeceğine inanmayı tercih ederler.
Sabit zihniyetine sahip insanların özellikleri
Sabit zihniyet sahibi insanlar, yaşamlarını yaptıkları şeyleri belgelemekle geçirirler. Sabit zihniyetli insanlar çalışarak başarılı olunamayacağını savunurlar. Onlara göre sadece yeteneklerle başarılı olunabilir.
Büyüme Zihniyeti Nedir?
Büyüme zihniyeti, her şeyin sıkı ve özverili çalışmaya bağlı olduğuna inanan zihniyettir. Başarı için yetenekli olmak şart değildir. Sıkı ve özverili çalışmak ise şarttır.
Büyüme Zihniyetine Sahip İnsanların Özellikleri
Büyüme zihniyetine sahip insanlar hayatta başlarına gelen her şeyi bir fırsat olarak görürler. Kötü olan olaylar da bile başlarına neden böyle bir şey geldiğini düşünmezler. Onun yerine bundan nasıl bir ders çıkaracaklarını düşünürler.
Üstelik bunu fırsat olarak görüp kendilerine kazanç çıkarırlar. Ayrıca bu tür insanlar, yetenek ve zekayı kendileri için bir başlangıç noktası olarak görürler. Asla çalışmaktan ve gelişmekten vazgeçmezler. Yeteneklerini geliştirmeye odaklanırlar. Başarılarına ya da başarısızlıklarına bahane üretmezler. Bunun yerine, onları bir öğrenme ve gelişme fırsatı olarak görürler.
Zihniyetimiz Neyse O’yuz
İstesek de istemesek de beynimiz ve aklımız çalışmaya ve gözlemeye devam ediyor. Bu demektir ki etrafımızdaki her şeyi dikkatle izliyor ve yorumluyoruz. Etrafımızdaki olayları yorumlarken hangi zihniyete sahip olduğumuz önem kazanıyor. Zihniyetimiz, etrafımızdakileri yorumlama sürecimizi yönetecektir.
Örnek vermek gerekirse etrafımızda oluşan bir olayda sabit zihniyetle yaklaşırsak olayı olumsuz yönde yorumlarız. Aynı olaya büyüme zihniyeti ile yaklaşırsak, olayı olumlu yönde değerlendiririz. Nasıl bakarsak öyle olaylar başımıza gelir. Yani olumsuz bakarsak bizim için her şey olumsuz olur. Olumlu yaklaşırsak her şeyden ders çıkarırız. Kötü olaylardan sonra bile ayağa kalkarız.
Zihniyet Gelişir Mi?
Kişisel başarısızlığımız ve gerileme gibi unsurlarımız zihniyetimizin gelişmesini engelleyebilir. Verimliliğimizi arttırmanın yolu, zihnimizi sabit zihniyet seviyesinden büyüme zihniyetine geliştirmekten geçer.
Kendinizi geniş zihniyetliye dönüştürün.
Zihniyetinizi, sabit zihniyet seviyesinden, geniş zihniyete dönüştürmek uzun bir süreçtir. Büyük bir çaba gerektirir. Bir şeyin olmayacağına inandığımız zaman o şey olmaz. Sabit zihniyete sahip olduğunuzda, olasılıkları keşfetmeniz mümkün olmayacaktır. Bu da her zaman kolay pes edecek ve hedeflerinize ulaşamayacaksınız anlamına gelecektir. Büyüme zihniyeti daha önce keşfedilmemiş olan yeni şeyleri keşfetmektir. Ayrıca yenilikleri geliştirme ve değiştirme yeteneğine dayanmaktadır.
Sürekli tekrarlar yaparak geniş zihniyete dönüşebilirsiniz. Değişimin bir olay değildir. Değişim bir süreçtir. Süreç çok zor ve sancılı olabilir. Değişime karar vermek demek, kendi konfor alanınızdan çıkmak demektir. Kendi konfor alanınızdan çıkmak demek değişime başlamak ve zihninizin rutin düşünme biçimini değiştirmek demektir. Düşünme biçimini değiştirmek, söylenildiği kadar kolay olmamaktadır. Özellikle de konu zihin ise.
Zihninizi geliştirmek için devamlı çalışmak ve bakış açınızı değiştirmek demektir. Bu da verimliliğinizin artmasına yardımcı olur.