Yönetici ve Lider Arasındaki Farklar
Yönetici ve lider arasındaki farklar iş dünyasında tartışılmaya devam ediyor. Yöneticiyi üst kademe olarak değerlendiren bakış açıları var. Liderliği orta kademe sayan görüşler de bulunuyor. Yönetici ve lider arasındaki farklar çok ince çizgide birbirinden ayrılır. İki pozisyon arasındaki farklara bir göz atalım.
Yönetici üst kademe de mi yer alır?
Yöneticiler, şirketlerin organizasyon şemasında üst kademede yer alırlar. Şirketin beklentilerini ve hedeflerini denetlemek, yöneticinin görevidir. Liderin görevi ise; şirketin yöneticisi ve alt kademe arasında köprü rolü oynamaktadır. Bu liderin orta düzey yönetici olduğunu göstermez. Uzun vadeli hedeflere ulaşmak için her ikisi de birlikte hareket etmek konumundadır. Birbirlerine görev açısından çok yakındırlar. Birbirlerini tamamlarlar.
Yönetici ve Liderliğin Tanımı
Yöneticinin eylemleri, görevlerin yoğunluğuna ve sıklığına bağlıdır. Liderin eylemleri takipçiliği oluşturmak için kişiler arası ilişkiler tarafından belirlenir. Bir şirketin başarısında her iki pozisyonunda birlikte hareket etmesi ile ilgilidir.
Yöneticinin Rolü ve Amaçları
Yöneticiyi, neyin yönetici yaptığını irdelemek en doğru olandır.
Yönetici; çok görevli ve amaçların yerine getirilmesini sağlayan kişidir.
Bu hedefleri şirket içi uygulamalar ve hedefleri için geçerlidir. Şirket sahipleri ve birinci kademe personel arasında ikinci kademe konumundadır.Yönetici, şirket hedeflerini e-posta yoluyla ya da toplantıyla bildirir. Alt düzey çalışanların performansını değerlendirmek ve izlemekle görevlidir. Bu nedenle şirkette alt pozisyonda yer almaz.
Liderin Rolü ve Amaçları
Lider, herkes için başarılı olan kişidir. Meslektaşlarına ilham kaynağıdır. Herkesi motive eder. Lider, nadiren otorite sergiler. Otoriter değildir. İlham verdiği kişilere farklı görünmek gibi gelir. Ayrıca çalışanların mücadelesini kavramamış olduğunu düşünür. Lider, sahada olmaktan vazgeçmeyen kişidir. Lider, yönetim görevlerini dinler.
Çalışanları, görevleri yerine getirmesi için motive eder. Lider, çalışanları uzun vadeli şirket hedeflerine yönlendiren kişidir. Liderlerin bunu başarabilmelerinin sebebi örnek teşkil etmeleridir. Yöneticilerin böyle bir özelliği yoktur. Liderler, yanınızda olmaya isteklidir. Güler yüzlüdür. Zorlukları bilir ve yanınızda yürürler.
Liderlerin Şirketteki Rolleri
Bir lider, bir yöneticiden daha fazla yönetim becerisine sahiptir. Bu beceriyi de bir noktaya kadar kullanmalıdır. Lider, neyin başarılması gerektiğini bilir. İnsanlarla ilgilenir. İş arkadaşlarını tanıyan kişidir. Liderler, işin nasıl yapılacağını da bilir.
Yönetici, işin yapılış şeklini denetler. İşin doğru zamanda bitirilmesini sağlar. Şirketin uzun vadede hedeflerini gerçekleştirmesini sağlar. Çalışanların performanslarını değerlendirir. Bu yüzden çalışanlarla ilişkileri mesafelidir.
Yöneticinin Kendine Sorması Gereken Sorular
Yönetici, görevleri yerine getirmek için en iyi yaklaşıma karar vermelidir.
- Görevin tanımı nedir?
- Görevin nedeni nedir?
- Görevin karmaşıklık düzeyi nedir?
- Görevin tamamlanması nasıl ölçülür?
Gerçekleşme ihtimalini hesaplar. Olası riskleri planlar ve önlem alır. Görevler ve sonuçlar ortaya çıktıktan sonra yöneticinin görevi başlar.
Liderin Kendine Sorması Gereken Sorular
- Şirket çalışanlarının mevcut duyguları ve moralleri nedir?
- Şirket hedeflerine yönelik çalışmaları için nasıl motive edebilirim?
- Şirkette var olması gereken hafifletici koşullar var mı?
En önemli soru 3. sorudur. Bir lider, nadiren çalışanlara bir şeyler başarılması gerektiğini söyler. Herkesin ne yapması gerektiğini söyleme ayrıcalığı vardır.
Sonuç olarak; şirketin hedeflerine yönelik görevlerin yerine getirilmesini sağlamak yöneticinin sorumluluğundadır. Görevlerin yerine getirilmesi için gerekli yöntemlerin uygulanması liderin sorumluluğundadır.