Yazarlık Başvurusu
Yazarlık başvurusu yapmaya ilk adımınızı attınız. Yazarlık başvurusu nasıl yapılır? Yazar başvurusu yapmadan önce nelere dikkat etmek gerekir onlara bir bakalım.
İyi Yazar
Yazar olmak için çok fazla donanımlı olmanıza gerek yok. Fakat iyi yazar olmak için bilgili, kültürlü, dil bilen, kitap okuyan, araştıran, sorgulayan, gezen, üreten, hayal gücü yüksek bir kimliğe sahip olmak gerekir. Biz konuşmayı, dedikodu yapmayı, öylesine yorum yapmayı seven bir toplumuz.
Çok iyi yazarlarımız var. Onları takip edebilir nasıl yazdıklarına, olay kurgusunu nasıl yaptıklarına, duyguyu nerede yükseltip nerede alçalttıklarına dikkat edin. Sürekli takip ettiğiniz bir kaç yazar mutlaka olsun. Her gün yarım saat bile olsa kitap okuyun.
Okumak, kaleminizi güçlendirir. Yazmak, o kalemi kılıç haline getirir.
Siz Olsanız?
Eğer bir ilgi alanınız, hobiniz ya da kendinizi geliştirmeye çalıştığınız bir alan yoksa, ekranda ki imleç yanar yanar söner de bir türlü başlayamazsınız yazmaya. Öncelikle kendinize bir alan seçin. En çok ne yapmayı seviyorsunuz? Onu yazın.
Yazmak, konuşmaya benzemez. Özellikle belirli bir alanda bilgi veriliyor ise kelimelerin ve cümle yapılarının çok iyi seçilmesi gerekir. Empati kurun, kendinizi okurun yerine koyarak yazın. Siz olsanız okur musunuz? Ya da yazının neresine kadar okursunuz? Neresinde sıkılıp bırakırsınız?
de Ayrı Yazılsın Artık
Şu güzel Türkçemizin imla kurallarına ya demiyoruz tümüne, gayret edelim şu de yi ayrı mı bitişik mi yazacağımıza. Soru ekleri ayrı yazılır, özel isimler büyük harfle başlar falan. Çokta zor değil, el alıştı mı gerisi geliyor Dantel gibi. Mesela Dantel özel isim mi değil mi karıştırılabilir.
Her mı mi yazdığımızda soru işareti atıp noktası var diye bir sonraki kelimeyi büyük harfle mi başlatalım? İmla kurallarının nedeni; bir şeyi bir şeyden ayırt edebilmek. Biz dikkat edelim yeterli. Biz de çok hata yapıyoruz TDK affetsin.
Tüm Zamanların İçeriği
Demagojist topluluğu olarak benimsediğimiz bir içerik türü var: Her zamanın içeriği. Bu ne demek? Bu şu demek; senin torununun bile gün gelip ihtiyacı olursa, girip bakabileceği hiç eskimeyen, kalıcı içerik türü. Öyle şeyler yaz ki bilgi tabanlı olsun ama okurken böyle aksın gitsin.
Tabi ki modalar değişecek, ilgi alanları farklılaşacak ama bunlar hep magazin! Kim kimin saçını çekmiş bizi zerre ilgilendirmiyor.
Gündemdeki güzel insanları paylaşmayacak mıyız yani? Olur mu öyle şey? Güzel insan bulursak şöyle sporcu, müzisyen, yazar, “temiz siyasetçi”, zeki, çevik, ahlaklı, başarılı insanları yazmazsak taş oluruz taş!
Neye Dikkat Ediyorduk?
Din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapmadan tercihlere saygılı, gereksiz eleştiriden kaçınarak, akılcı, yıkıcı değil yapıcı olmaya özen gösteriyorduk.
Sonuç olarak saygılı, sevgili, özenli, dikkat ederek, zekice yazıyorduk. Demagojist yazar oluyorduk.
Sende kendinde bir Demagojistlik seziyorsan, kişisel bilgilerin ile birlikte örnek hazırladığın bir içeriği yazar@demagojist.com adresine ya da aşağıdaki form ile gönder biz seni buluruz.