Yaşlılık Hastalığı (Progeria) Neden Olur?
Yaşlılık hastalığı, çocukların oldukça hızlı bir şekilde yaşlanarak ölmesini sağlayan genetik bir bozukluktur. 8 milyonda bir görülen yaşlılık hastalığı çok nadir görülse de sadece çocuklarda görülüyor. Tüm dünyada 134 çocuğun bu hastalıktan muzdarip olduğu bilinmektedir.
Dünyada 46 ülkede bu hastalık görülmektedir. Her 4 milyon yeni doğan bebekten 1′ ini etkilediği düşünülmektedir. Ergenlik döneminde çocukların ölmesi ile son buluyor. Farklı progeria hastalığı çeşitleri vardır. Klasik tip, Hutchinson- Gilford progeria sendromu olarak bilinir. Lamin A genindeki bir mutasyonla ortaya çıkar. Küçük yaşlardan itibaren arterler sertleşir.
Yaşlılık hastalığı neden olur sorusunun cevabı genetik kodlarımızda gizlidir. Hastalık genetik bir hastalık olmasına rağmen ana babadan geçmediği bilinmektedir. Çocuklar, ergenlik döneminde öldükleri için ana babalardan geçmediği bu şekilde kanıtlanmıştır.
Yaşlılık hastalığı neden olur sorusunun diğer bir cevabı da genlerde sentezlenen bir proteinin anormalliğidir. Hücre sentezlenmiş proteini parçalar ve dağıtır. Parçalanma işlemi enzimlere ve hormonların yapısına zarar verir. Bir tür mutasyon da denilebilir. Mutasyonlu hücre yapısı, çocuklarda direkt yaşlanma evresine geçişle kendini gösterir.
YAŞLILIK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
- Büyük kafa yapısı. Kafasını taşımakta zorlanan çocuğun boynu öne doğru hafif eğiktir.
- Gelişim geriden geldiği için kilo belirgin şekilde normalin altındadır.
- Çene küçük, burun incedir.
- Kulaklar kepçe şeklinde ve dışa doğrudur.
- Damarların ince yapılı olmasından ve derinin inceliğinden dolayı ciltlerinde damarlı bir görünüme sahiptirler.
- Diş gelişimi oldukça zayıftır. Sık sık diş eti kanaması, çürük gibi problemler yaşarlar. Sesleri oldukça tiz, konuşmanın anlaşılması güçtür.
- Eklem ve kasların gelişimi yürüme gibi temel fonksiyonel hareketler için yetersiz olup, yağ kaybı devam etmektedir.
- Saçlar sağlıklı uzamaz, büyük bir çoğunluğu keldir. Saçları gelişen çocuklarda kanser için kullanılan ilaçlar tercih edilirse var olan saçlar da dökülmektedir.
Yaşlılık Hastalığı Tedavisi
Genetik bir bozukluk olduğundan, henüz bir tedavi keşfedilememiştir. Hastalar, ergenlik dönemine gelince öldüğünden bu konuda araştırmalar çok yavaş ilerlemektedir. Hücrelerin mutasyonu ve genetik bozulmanın neden olduğu henüz bulunamamıştır.
Hastalığın bir tedavisi bulunmamaktadır. Ergenlik çağına geldiğinde çabuk ölmeyen hastalar da bulunmasına rağmen ergenlik döneminin bitişini görme imkanları yoktur. 15 yaşındayken 90 yaşında gibi göstermeleri nedeniyle basının ve diğer insanların ilgi odağı olsalar da onları bekleyen sondan kurtulma ihtimalleri yoktur.
Ancak yaşlanmanın tamamen önüne geçmek ne yazık ki mümkün değildir. Tespit edilen en büyük yaş 13 olmakla birlikte bu yaştan sonrası büyük bir şans olarak nitelendirilir. Tedavide, fizik tedavi uygulanması önemlidir. Eklemde sertlik varsa, hastanın hareket etmesini sağlar. Sağlıklı yemek ve düzenli egzersiz önemlidir. Güneş perdesi cildi korumak için önem taşır.
Yaşlılık Hastalığı (Progeria) Gerçekleri
- Çocukların hızla yaşlanır. İleriye dönük bir hastalıktır.
- Her 4 milyon yeni doğan bebekten 1’ini etkileyen çok nadir bir hastalıktır.
- Yüksek inme riski taşırlar. Kalp komplikasyonlarına yol açmaktadır.
- Kullanılan bir ilaç beklenen ortalama ömür olan 14 yılı, 16 yıla çıkartabilmektedir.
- Maalesef tedavisi yoktur. İlaç kullanımı ile semptomlar hafifletilebilir. Hastanın rahatlaması sağlanabilir.