Transistör Nedir ve Nasıl İcat Edildi?


0

Transistör

Transistör geçtiğimiz yüzyılın en önemli icatlarından biri olarak kabul edilir ve günümüzde en çok kullanılan ürünlerden biridir. 1947’de geliştirilen transistör  küçük ve taşınabilir aletlerin geliştirilmesine sebebiyet verdi. Daha öncelerde radyo, televizyon ve telefonlarda akımı tek yönde iletmek ve debisini arttırmak için kırılgan cam vakum tüpleri kullanılıyordu. Isınabilmesi için belirli bir süre geçmesi gereken bu tüpler oldukça fazla enerji tüketiyordu, hacmi büyüktü ve değiştirilmesi maliyetli oluyordu.

Transistörler elektrik akım miktarını kontrol ederek çalışır. Amplifikatör olarak kullanılan bir transistör küçük akımı alıp büyük akım üretirler. Bir transistör aynı zamanda elektronların bir yarı iletken (günümüzde silikon) içinden akışını arttırıp azaltarak anahtar görevi de görebilir. Artı veya eksi yüklenen silikon farklı yönlerde yerleştirildiğinde elektronlar birleşme noktalarının konumuna bağlı olarak iletilir ya da iletilmez.

Günümüzde kullanılan transistörler bir saç telinin çapı kadar küçüktür; bilgisayar çiplerinin içinde milyarlarca  bulunabilir! Transistör öncesi dönemde kullanılan mobilya büyüklüğündeki radyolar düşünüldüğünde, transistör icadının modern elektronik çağda devrim yarattığı söylenebilir. Transistörlerin geliştirilmesine yönelik yeni ilerlemeler daha hızlı, daha küçük ve daha etkili teknolojilerin bulunmasını sağlayacaktır.

transistör
transistör

Transistör’ü Kim Buldu?

Telefon sinyallerini güçlendirmeyi amaçlayan 3 fizikçi, elektronik dünyasında devrim yaratacak bir cihaz icat ettiler.

New Jersey’de, dünyanın en büyük endüstri laboratuvarlarından Bell Laboratuvarı’nda çalışan 3 araştırmacı transistör üzerine yaptıkları araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla 1956’da Nobel Ödülü aldılar. İlk transistör, germanyum kristaline (yarı iletken madde) altın tel değdirilmesi ve artan akımın gözlenmesiyle yapıldı. Transistörün icadıyla birlikte ilk taşınabilir radyo 1954’te satışa çıktı ve hemen ardından düşük maliyetli pek çok tüketici elektroniğinin toplu üretimi başladı.

Kaybolacak kadar küçük ve giderek daha da küçülen transistörler radyo ve akıllı telefon gibi ikonik ürünlerin yapımına olanak sağlıyor.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş onlarda beğensin!

0
Yusuf Albayrak
Biz de meşhurdur "kimse kendinden daha bilginini sevmez" bu da bizim yüzyıllar boyu süre gelen "Türk özgürdür, kimseye boyun eğmez" kalıbının bir parçasıdır. "Kişi kendi gibi sanır herkesi" düşüncesinden ziyade, eğri oturup doğru konuşuyor bilgimizi demagojistçe paylaşıyoruz.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Format Seç
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Trivia Test
Bilgiyi kontrol etmeyi amaçlayan doğru ve yanlış cevaplarla ilgili sorular dizisi
Anket
Voting to make decisions or determine opinions46/5000
Hikaye
Embed ve Visual ile Biçimlendirilmiş Metin
Liste
Klasik İnternet Dinletileri
Geri Sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Listeyi Aç
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi gönderim için oy verin
İlan Listesi
En iyi liste öğesine karar vermek için oylama veya reddetme
Uydurma
Özel uydurmalar yapmak için kendi resimlerinizi yükleyin
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud Embedleri
Görsel
Fotoğraf ya da GIF
Gif
GIF Formatı