Şeker Mi Düşman Yağ Mı?
Şeker mi düşman yağ mı? Sizce hangisi? Mutfakta çokça kullandığımız bu iki gıdaya, gelin yakından bakalım. Uzun yıllar boyunca şeker mi düşman? Yağ mı? Sorusuna yanıt arandı. Kimi uzmanlar şeker düşman yağlar faydalı dedi. Diğer grup uzmanlarda, her ikisi de zararlı dedi. Bizim kafalar hepten karıştı.
Peki Ama Hangisi?
Yıllarca beslenmede yağ tüketmenin ne kadar zararlı olduğu anlatılıp duruldu. Hatta beslenme konusunda yağı tamamen kesmek gerektiği de söylendi. Yağ, tam anlamıyla beslenmenin şeytanı ilan edildi. Şişmanlığın ana nedeni olarak gösterildi.
Sonra hayatımıza şeker girdi. Uzmanlar, yağdan sonra bakışlarını şekere çevirdiler. Beslenmede şekere yermek felaketin habercisi olarak nitelendirildi. Meyve şekerini normal bulanlara da karşı çıkıldı. Meyve şekerinin de zararlı olduğu öne sürüldü.
Bilim adamlarının kafası karıştıkça, ortalama insan olan bizlerin kafası daha çok karıştı. Bir ara beslenme piramidinin aslında yanlış olduğunu söyleyen uzmanlarda vardı. Sonuç olarak her şey karma karışık oldu.
Şişmanlık Kimin Suçu?
Her şey iyi güzel de şişmanlığın sebebi ne? Genel beslenmeye göz attığımızda, aslında şişmanlıkta tek başına şeker yada yağ alımı suçlu değildir. Vücudumuz çeşitli sebeplerden her ikisine de ihtiyaç duyar. Sorun gelişen gıda sektöründe işlenmemiş yağların ve rafine şekerlerin bir çok versiyonlarının ortaya çıkmasından kaynaklanır. Sırasıyla yağlara ve şekerler göz atalım.
Yağlar
Beslenmede yağların tümden kesilmesi önerilmez. Ancak yağ alımının %20-30 arasında azaltılması tavsiye edilir. Bu da patates kızartmaları, bisküviler ve kek gibi doymuş yağlı yiyeceklerin beslenmenizde olmayacağı anlamına gelir.
Doğal Yağlar
Bu tür yağlar yağlı tohumlular da, balıklarda ve bitkisel yağlarda bulunur. Vücudumuzun koruma kalkanı görevini görürler.
Doymuş Yağlar
Bu tür yağlar et ve süt ürünlerinde bulunur. Beynin işlevini desteklemeye ve kalsiyum emilimini arttırmaya yardımcı olur. Buna rağmen fazla tüketmeniz atar damarınız da tıkanmaya yol açabilir.
Trans Yağlar
En zararlısıdır.Kızarmış yiyeceklerde, bazı işlenmiş gıdalarda rastlanır.Vücudumuz için çok zararlıdır.
Şeker Nedir?
Basit ve karmaşık karbonhidratlar olarak tanımlanır.
Basit Karbonhidratlar
Beyaz ekmek, bisküvi ve kek gibi ürünlerde bulunur. Basit karbonhidratlar, obeziteye, tip 2 diyabete ve kalp hastalığına neden olur. Şeker seviyesinde dalgalanmalara neden olacağından basit karbonhidratlardan uzak durmaları önerilir.
Karmaşık Karbonhidratlar
Kepekli, tahıllı, sebzelerde ve baklagiller gibi gıdalarda bulunur. Vücudun enerji ihtiyacı için yavaş salınımlı olarak hareket ederler. Sağlıklı bir beslenme şeklidir. Almamız gereken karbonhidratların büyük çoğunluğunu teşkil eder.
Şimdilerde uzmanlar tüketmemiz gereken besinleri, şeker ve yağ içeriklerine göre değil liyakate göre değerlendirmeleri gerektiğini düşünmektedirler.
Günlük beslenmemizde tek tip besine dayalı bir beslenme tarzı seçmenin uygun olmadığı ortadadır. Ayrıca şişmanlık için başkalarını ya da besinleri suçlamak doğru değildir. Eğer suçu besin ya da başkalarının üstüne atıyorsanız bu çok basit bir yaklaşımdır.
Artık diyetisyenlerde çoğu diyetin sadece karbonhidratlar ve yağlar gibi makro besinlerden değil tüm besinlerden oluşması gerektiğini kabul etmeye başlamışlardır.
Kilo Kontrolü
Kilo kontrolü yapmak istiyorsanız mutlaka konusunda uzman bir profesyonelden yardım almanızı tavsiye ederiz. Kişiye özel diyet programları uygulanmalıdır. Bunların öncesinde kan değerlerinin ölçülmesi de elbette önemlidir.
Kişiye özel diyet programının yaşam tarzınıza da uyması önemlidir. Yediğinizin yarısı, yaptığınız hareketin 2 katını yaparsanız kilonuzu kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.