Satyagraha Felsefesi Nedir?
Satyagraha Felsefesi, (Sanskritçe ve Hintçe: “gerçeğe bağlı”) kavramı 20. yüzyılın başlarında Mahatma Gandhi , kötülüğe karşı kararlı ama şiddet içermeyen bir direnç belirledi. Gandhi’nin satyagraha’sı, Hint emperyalizmine karşı Hindistan mücadelesinde önemli bir araç haline geldi. O zamandan beri diğer ülkelerdeki protesto grupları tarafından kabul edildi.
Satyagraha Felsefesi
Bu felsefeye göre, Satyagrahi’nin (satyagraha uygulayıcıları), zihnin şiddetsizliğini gözlemleyerek, bir barış ve sevgi ile ruhunda hakikati arayarak ve sıkı bir özeleştirme sürecine girer. kötü bir durumun gerçek doğasına doğru bir iç görü kazandırır. Bunu yaparken, satyagrahi mutlak olarak hakikatle karşılaşır. Satyagrahi , yanlışı sunmayı ya da onunla herhangi bir şekilde işbirliği yapmayı reddederek bu gerçeği ileri sürmektedir. Kötülükle yüzleşme boyunca, satyagrahi şiddet göstermemelidir, çünkü şiddet uygulamak doğru kavrayışı kaybetmek olacaktır. Satyagraha her zaman rakiplerini niyetleri konusunda uyarır; satyagraha, gizliliğin kişinin yararına kullanılmasını öneren herhangi bir taktiği yasaklar. Satyagraha, sivil itaatsizlikten fazlasını içerir . Tam uygulama alanı, doğru günlük yaşamın detaylarından alternatif siyasi ve ekonomik kurumların inşasına kadar uzanır . Satyagraha dönüşüm yoluyla fethetmeyi hedefliyor: sonunda, ne yenilgi ne de zafer değil, yeni bir uyum var.
Satyagraha Felsefesinin Gelişimi
Satyagraha , çoğu Gandhi’nin büyüdüğü Gujurat’ta yaşayan Jainler tarafından özel bir titizlikle sürdürülen ahimsa (“yaramaz”) eski Hint idealinden faydalanıyor . Gelişmekte olan ahimsa geniş siyasi sonuçları olan modern bir kavram haline geldi. Gandhi ayrıca Leo Tolstoy ve Henry David Thoreau dan, İncil ve Bhagavat Gita’dan yazıları alarak tefsir etmiştir. Gandhi ilk olarak, 1906 yılında, Güney Afrika’daki Transvaal İngiliz sömürge hükümeti tarafından, Asyalılara karşı ayrımcılık yapan bir yasaya cevaben satyagraha’yı tasarladı.. 1917’de Hindistan’da ilk satyagraha kampanyası Champaran semtinde yapıldı. İlerleyen yıllarda, İngilizler 1947’de ülkeyi terk edinceye kadar, Hindistan’da satyagraha yöntemi oruç ve ekonomik boykotlara devam etti.
Hem Gandhi’nin zamanında hem de sonrasında satyagraha’nın eleştirmenleri, gerçek olmayan bir bağlılık düzeyi talep ettiğinden evrensel başarın yetersiz olduğunu iddia etti. Bununla birlikte, satyagraha , ABD’de Martin Luther King, Jr.’ın önderlik ettiği sivil haklar hareketinde önemli bir rol oynadı. Güney Asya’nın kendisinde devam eden bir miras doğurdu .
0 Yorum