Penisilin Nasıl Bulundu?


0

Penisilin

Penisilinin bakteri öldürücü etkisini inceleyen ilk kişi Alexander Fleming’dir. Ancak helimlere bakterilere karşı antibiyotiklerle mücadele etme olanağı tanıyan çalışmalar daha az tanınmış iki bilim insanına aitti. Ernst Chain ve Howard Florey, antibakteriyel maddeyi, onu üreten küften ayırarak hayat kurtarıcı bir ilacın yapımında kullandı.

 

penisilin
penisilin

 

Penisilinin bulunması

Fleming, fatrklı bakteri tipleri üzerinde denediği Penicullium küfünün zatürre, frengi ve difteriye neden olan bakterileri öldürdüğünü keşfetti. Üstelik bu madde, o zamanlarda kullanımda olan ve bakterileri öldürmekle birlikte insan hücrelerine de zarar veren astiseptik kimyasalların aksine insanlar için zararsızdı. Araştırmasını 1929’da yayımlayan Fleming makalesinde, penisilinin yalıtıldığı takdirde tıbba büyük fayda sağlayacağının altını çiziyordu. Bundan on yıl kadar sonra Fleming’in makalesini okuyan Chain ise Florey ile birlikte bu konuda çalışabileceklerini belirtti. 1940’a gelindiğinde araştırmacılar, penisilini fareler üzerinde başarılı bir şekilde test etmişler ve bir hasta insan üzerinde denemeye yetecek miktarda penisini yalıtıp arıtabilmişlerdi.

Florey ve Chain’in ellerinde penisilin miktarı o kadar azdı ki ilacı ilk hastalarının idrarından ayırıp ona yeniden vermek zorunda kalmışlardı. Penicullium notatum’dan yeteri kadar penisilin ayrıştırmanın güç olması, küfün daha üretken bir soyunu bulmak için Florey’i dünya çapında arama başlatmaya zorladı. Nihayet 1943’te bir laboratuvar çalışanının pazardan alıp getirdiği küflü bir kavun tüm bu sorunların aşılmasını sağladı ve takip eden on yılda çoğu antibiyotiğin kaynağı bulunmuş oldu.

Antibiyotik Üretimi

Flerey ve Chain’in penisilinle gerçekleştirdikleri başarılı denemeler, şirketlerin ilacı büyük ölçekte üretmeye ikna olmalarını sağlamıştı.

Penisilin üretimime başlangıçta ABD şirketleri önderlik etse de teknolojinin başka ülkelerce de kullanılıp stoklardaki açığı kapatma yolunda adımlar atılması fazla zaman almadı.

Ödüller

Fleming, Florey ve Chain, çalışmaları için 1945’te Nobel Ödülü kazandı. Fleming, konuşmasında günümüzdeki antibiyotik direnci sorunlarına ilişkin öngörülerini de aktarmış, fakat uyarılarına pek az kişi kulak asmıştı. Bu öngörülere göre ilacı miktarda almamak, bakterileri öldürücü olmayan küçük dozlara maruz bırakacak ve direnç kazanmalarına yol açacaktı.

Penisilinin Askerlerde Kullanımı

İlk penisilin stokları, doğrudan II. Dünya Savaşı sırasında savaş alanlarında yaralanan askerlere gönderilmişti. Bu “mucizevi ilaç” enfekte olmuş yaralardan kaynaklanan ölümlerin sayısını ciddi şekilde düşürmüş ve penisilin sözcüğü bundan sonra kullanılır hale gelmiştir.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş onlarda beğensin!

0
Yusuf Albayrak
Biz de meşhurdur "kimse kendinden daha bilginini sevmez" bu da bizim yüzyıllar boyu süre gelen "Türk özgürdür, kimseye boyun eğmez" kalıbının bir parçasıdır. "Kişi kendi gibi sanır herkesi" düşüncesinden ziyade, eğri oturup doğru konuşuyor bilgimizi demagojistçe paylaşıyoruz.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Format Seç
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Trivia Test
Bilgiyi kontrol etmeyi amaçlayan doğru ve yanlış cevaplarla ilgili sorular dizisi
Anket
Voting to make decisions or determine opinions46/5000
Hikaye
Embed ve Visual ile Biçimlendirilmiş Metin
Liste
Klasik İnternet Dinletileri
Geri Sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Listeyi Aç
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi gönderim için oy verin
İlan Listesi
En iyi liste öğesine karar vermek için oylama veya reddetme
Uydurma
Özel uydurmalar yapmak için kendi resimlerinizi yükleyin
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud Embedleri
Görsel
Fotoğraf ya da GIF
Gif
GIF Formatı