Pazarlama Nasıl Yapılır
Pazarlama nasıl yapılır? Pazarlama nedir? Pazarlama işletmenizin geleceğini tayin eder. Pazarlamayı klasik pazarlama ve dijital pazarlama olarak 2 ana grupta değerlendirmekte fayda var. Klasik pazarlama, dijital pazarlamanın bir tık gerisinde kalmış gibi görünse de etkisini sürdürüyor.
Pazarlama Nedir?
Pazarlama, algı için yapılan bir mücadeledir. Bu konuda iyi olmanız işletmenizin gelecekteki durumunu belirler. Pazarlamanız ne kadar iyiyse, satışınız da o kadar iyi demektir. Satış-Pazarlama ikilisi size kar edip edemeyeceğinizin sinyalini verir.
Pazarlama stratejiniz olmadan satış yapma olanağınız yoktur. Doğru bir pazarlama stratejisi, çok satış ve iyi bir kazanç demektir. Pazarlama stratejileri bunun için önemlidir. İşiniz çok güçleşir. Zaten zor bir süreç olan bir iş kurma pazarlamanın yanlış kurgulanmasıyla daha da zorlaşabilir.
Pazarlama kurallarından ilki, sektöre ilk giren siz değilseniz rakipleriniz daha büyük pazar payına sahiptir. Güçlü bir sermayeye sahip değilseniz, pazarlama planınız hatalı olabilir. Pazarlama kuralları önemlidir.
Pazarlama Stratejileri İçin İpuçları:
Strateji geliştirebilmeniz için, pazarlama kurallarını bilmeniz gerekir.
1. Pazarda ilk olmak, üstün olmaktan daha iyidir. Pazarlamanın temeli, lider olabileceğiniz bir kategori ve iş alanı yaratmaktır. Bunu yaparsanız işin kaymağını yersiniz. Her zaman ilk olanlar hatırlanır.
2. “Neyin öncüsü” olduğunuz sorusunun cevabını bulun. Hangi kategorinin ilk temsilcisi olacağınızı bulun. İnsanlar yeni şeylere eğilimli ve meraklıdırlar. Kategori geniş bir yelpaze olduğundan merak ederler. Marka konusuna girerseniz kaybedersiniz. Ön yargılar ve tabular devreye girer. Bir kategoride ilk sırada değilseniz, ilk sırada olacağınız yeni bir kategori yaratın.
3. Zihinlere ilk girmek piyasaya ilk girmekten daha önemlidir. İlk kuralla çelişiyor gibi görünse de, aslında birbirinin aynı kurallardır. Zihinlere ilk giren zaten piyasanın lideridir.
4. Pazarlama şirketlerinin yaptığı araştırmalara ve sonuçlara inanmayın. Pazarlamada tek gerçek, müşteri adaylarının algısıdır.
5. Ürünlerinizde çeşit konusu önemlidir. Çok fazla ürün çeşidi pazarlamada size sorun yaratabilir. Niş bir üründe en iyisi olmak işletmenizi güçlendirir. Tek üründe en iyi olmak sizi piyasanın liderliğine taşıyabilir.
Pazarlama, ürünlerin savaşı değildir. Pazarlama algıların savaşıdır. Ürününüze yarattığınız algı ile ilgilidir.