Parvo Hastalığı
Parvo hastalığı bulaşıcı virüslerin yol açtığı bir hastalık. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da belli başlı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar, kedi ve köpeklerde farklılık gösterir. Bu yazımızda köpeklerde parvo hastalığından bahsediyoruz.
Köpeklerde Parvo Nedir?
Köpeklerde parvo enfeksiyonu (CPV), yüksek riskli, köpekleri etkileyen bulaşıcı viral bir hastalıktır. Eğer, erken müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Virüsün iki formu bulunur.
Yaygın olan formda; ishal , kusma, kilo kaybı ve iştahsızlık görülür. Daha az bilinen formunda, kardiyak formudur. Çok küçük yavru köpeklerin kalp kaslarına saldıran formudur. Genellikle ölümle sonuçlanan tipidir.
Köpeklerde parvo hastalığı, 6 hafta ile 6 ay arasında değişen yavrularda görülür. Parvo hastalığının görülme sıklığı, erken aşılama yöntemiyle azaltılmaya çalışılmaktadır.
Köpeklerde Parvo Belirtileri
Ana Semptomlar şöyle sıralanmıştır.
- Şiddetli ve kanlı ishal
- Letarji
- Aneroksi
- Ateş
- Kusma
- Ağır kilo kaybı
Bağırsaktaki CPV formu besinlerin emilimini engeller. Etkilenen hayvan protein ve sıvı emiliminin eksikliğinden hızlı bir şekilde dehidre olup zayıflar. Gözleri kırmızı ve ıslak olabilir. Veteriner köpeğin karnını incelediğinde, köpekler ağrıdan dolayı tepki verebilir. Sadece yüksek ateş görülmez. Aynı zamanda vücut ısısı aşırı düşebilir.
Parvo Nasıl Yayılır?
Virüs formları, enfekte olmuş köpeğin dışkısında bulunur. Sağlıklı bir köpek dışkıyı koklarsa o da hastalanabilir. Taşıyıcı olarak enfekte olmuş dışkıyla temas ederseniz ayakkabılarınızla virüsü köpeğinizin çevresine taşıyabilirsiniz.
Diğer yandan virüs çok dayanıklıdır. Yapılan çalışmalar virüsün toprakta 1 yıl yaşayabildiğini göstermiştir. Eğer evinizde, parvo geçirmiş bir köpek varsa bir kaç yıl oraya bir köpek yavrusu getirmeniz önerilmez.
Parvo Virüsüne Hassas Irklar
Yapılan araştırmalar, Rottweilers, Pit Bulls, Labrador Retriever’leri, Doberman Pinschers, Alman Çobanları, İngiliz Springer Spanielleri ve Alaskan kızak köpekleri gibi bazı köpek ırkları hastalığa karşı özellikle hassastır.
Köpeklerde Parvovirüs Tanısı Nasıl Konur?
CPV fizik muayene, biyokimyasal testler, dışkıda parvo virüs tayini yapan özel dışkı testleri ile teşhis edilir. Düşük beyaz kan seviyeleri, kanlı dışkı ile birlikte dehidrasyon enfeksiyonun önemli bir göstergedir.
Veterineriniz ile köpekle ilgili ayrıntılı bir geçmiş vermeniz gerekecektir. Yapılan aşılar, sağlık kayıtları, yakın tarihlerdeki faaliyetleri ve semptomların ne zaman başladığı ile ilgili soruların cevaplanmasını isteyecektir.
Parvo Tedavi Edilebilir Mi?
Parvo, virüs kaynaklı bir hastalık olduğundan kesin ve gerçek bir tedavisi bulunmamaktadır. Parvo tedavisi daha çok belirtileri iyileştirmeye yöneliktir. Tercihen hastane ortamında ikincil bir bakteri enfeksiyonunu önlemeye odaklıdır.
Tam da bu nokta da üniversite hastaneleri hariç, özel klinikler hastaları kliniğe kabul etmekten çekinmektedirler. Bunun nedeni de klinikte başka hastalıklardan tedavi olan hastalara geçme olasılığıdır. Öte yandan veterinerler bu noktada parvo enfeksiyondan muzdarip olan köpek için evde düzenli bakım ve tedavi öngörüyorlar.
Parvo için, bulaşma riskinden dolayı bakımlarının evde yapılıp her gün düzenli olarak veterinere götürülmesini daha doğru buluyor bazı uzmanlar. Yoğun terapi ve sistemik destek iyileşme için şarttır.
Parvo virüsü, evinizde veteriner kontrolünde tedavi etmek mümkündür. Koşullar hastanede tedaviye izin vermediğinde yapılacak bir çözümdür. Aksi takdirde köpeğin ölmesi ile eş anlamı taşır. Çok emek gerektiren bir süreçtir. Veterineriniz size sıvı vermeyi ve hayati belirtileri izlemeyi öğretecektir.