Panik Atak ve Panik Bozukluğun Belirtileri
Panik atak çağımızın hastalıklarından biri olarak adlandırılabilir. Hastalar ve yakınları için oldukça zor bir hastalıktır.
Panik Atak Nedir?
Panik atak, beklenmedik insanı hareketsiz hale getiren karakterize yoğun bir korku dalgasıdır .Hastalar, kalplerinin sıkıştığını, nefes alamadıklarını ve hatta ölüyor gibi hissederler. Atak, aniden ortaya çıkan bir bozukluktur. Herhangi bir uyarı ve tetikleyici olmasına gerek yoktur. En rahat olduğunuz anda ya da uyku da bile gelişebilir.
Panik Atak Tekrarlar mı?
Panik atak bir kereye mahsus olabileceği gibi tekrarlayan ataklar şeklinde de olabilir. Tekrarlayan ataklar bir tetikleyici nedeniyle ortaya çıkan ataklardır. Tetikleyen etkenler genelde panik oluşturan durum kendinizi tehlikede hissetmenize neden olurlar. Kaçamayacaklarını hissederler. Bu durum, vücudun savaş ya da kaç tepkisi olarak adlandırılabilir.
Panik Atak Bozukluğu Belirtileri ve Semptomları
Panik bozukluğu, sürekli kaygı ve korku haliyle tekrarlanan bir hastalıktır.
Panik bozukluğunu, aşağıdaki durumlarda yaşayabilirsiniz.
- Belirli bir duruma bağlı olmayan ve sık duyulan korkular.
- Başka bir atak geçirme konusunda çok endişelenmek.
- Ataklar nedeniyle daha önce panik duyduğunuz yerlerden kaçınma korkusu sayılabilir.
Tek bir atak sadece bir kaç dakika sürebilirken, tekrarlanan atakların izlerini silmek daha güç olabilir. Tekrarlanan ataklar, duygusal olarak zarara yol açar. Bu durum öz güveninizi sarsar. Günlük yaşamda ciddi bozukluklara yol açabilir.
Panik Atak Semptomları
Beklenti Kaygısı: Ataklar sırasında, kendinizi normal hissetmek yerine,gergin ve endişeli hissedersiniz. Duyulan endişe, tekrar tekrar atak geçirme korkusundan kaynaklanır.
Fobik Kaçınma: Hastalar bazı durumlardan ve ortamlardan kaçınmaya başlar. Kaçındığınız durumun önceki bir panik bozuklukla ilişikli olduğu inancı yaygındır. Atak geçirdiğinizde kaçışın zor olduğu yerlerden kaçınabilirsiniz. Yardımın kolay ulaşamayacağını düşündüğünüz yerlerden kaçınmak da fobik kaçınmaya atfedilebilir. Ancak kaçışlar aşırı olmaya başladığında fobik kaçınma bir adım ileriye giderek agorafobiye dönüşür.
Agorafobi ile Panik Bozukluğun İlişkisi
Agorafobinin halka açık alanlarda ve açık alanlarda bulunma korkusu olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda, agorafobinin panik bozukluğunun bir komplikasyonu ile geliştiği düşünülmeye başlanmıştır.
Agorafobisi olan insanlar kaçmanın zor olacağı yerlerden kaçma eğilimi gösterirler. Utanç duyacakları yerlerden ve ortamlardan da kaçınmaya çalışırlar.
Agorafobisi olan insanların kaçınmayı tercih ettikleri alanlar:
- Alışveriş merkezleri veya spor alanları gibi kalabalık yerler.
- Seyahat ve ulaşım araçları ( metro, araba, otobüs, uçak )
- Sosyal toplantılar, restoran gibi atak geçirmenin utanç verdiği durumlar.
- Alkol, kafein, şeker gibi atak geçirmenizi tetikleyecek belirli yiyecek ve içecekler.
- Yanında kendini güvende hissettiren biri olmadan bir yere gitmek. Daha ileri basamağı evden başka bir yerde güven hissetmemek olacaktır.
Panik Atak Nedenleri
Panik bozukluğunun tam nedeni bilinemese de genetikten kaynaklandığı tahmin ediliyor. Ayrıca hayatınızın dönüm noktalarını oluşturan olayların da etkili olduğu bilinmektedir. Üniversiteyi bitirmek, askere gitmek, evlenmek, bebek sahibi olmak gibi olayların bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Sevilen birinin ölümü, boşanma ve iş kaybı gibi şiddetli stresli olaylarda panik bozukluğun oluşmasını tetikler.
Tıbbi durumlar ve diğer fiziksel nedenlerden de kaynaklanabilir. Panik bozukluğu çekiyorsanız doktora görünmeniz de fayda var. Böylece panik bozukluğun nedeni tıbbi veya fiziksel bir durum ise ortaya çıkabilir.