Övgü ve Suçlama
Övgü ve suçlama iş hayatında önemli bir ayrıntıdır. Herkes iş hayatında ya da özel hayatında övgü ve suçlama ile karşı karşıya kalabilir. Hayatınızın bir noktasında yaptığınız iyi bir iş için övgü aldınız ya da kötü bir iş için suçlandınız.
Hangisinden daha çok etkilendiniz? Hangisinin etkileri daha uzun sürdü? İş hayatınızda, hangisi daha üretken hissettirdi? Ya da ilham verici kararlar aldınız? Övgü almak size yeni kararlar aldırdı mı? Yoksa suçlanma her şeyden vazgeçmenize mi neden oldu?
Övgü ve suçlama performansınızı etkiler mi?
İş hayatınızda övgü, eleştiri ve suçlama doğru kullanıldığı takdirde yüksek performansı etkiler. Her insan suçlanmaktan ve eleştirilmekten hoşlanmaz. Övgü ise herkesin hoşuna giden bir duygudur. Ancak eleştiri, övgü ve suçlama yanlış kullanılırsa iş hayatınızda felakete yol açabilir. Eğer ekibinizin verimliliğini arttırmak istiyorsanız, bu 3 olguyu doğru kullanmanız gerektiği anlamına gelir.
Verimliliği artırmak için ekibinizi övün
Övgü, doğru kullanıldığı takdirde ekibinizin yaratıcılığını arttırır. İş hayatlarındaki stresi azaltmayı sağlar. Bu da size yüksek üretkenlik olarak geri döner. Çalışanlarınızı motive etmek için de doğru bir yoldur. Yapılan araştırmalar, başarılarından dolayı övgü alan çalışanların kişisel verimliliği artmıştır. Buna ek olarak şirkete ve organizasyona bağlılıkları artmıştır. İşe odaklanmaları artmış ve iş yerini daha fazla sahiplenmişlerdir.
Övgüyü doğru zamanda yapın
Ekibinizi rutin başarıları için övmüyorsanız, onlara niye övgü dizdiğinizi anlatın. Ayrıca ekibinizi devamlı olarak övmemeye özen gösterin. Devamlı övmek, övgüyü değersizleştirir. Sıradan bir hal almasını sağlar. En kötüsü de normalleştirir.
Bu yüzden yerli yersiz ekibinizi övmekten kaçının. Övdüğünüzde de sebebini onlara söyleyin. Övgünün üretken olması için koşullara bağlamayın. Olumsuz koşullar için de tatlı niyetine kullanmayın. Övgü, akıllıca kullanılırsa motivasyonun artmasına ve işte üretkenliği artıracak çok etkili bir araçtır.
Yıkıcı eleştiri (suçlama) yoksa yapıcı eleştiri mi?
Eleştirileri dikkate alın. İşler ters ve olumsuz gittiğinde birinin suçu üstlenmesi gerekir. Bu durumda, ekibinize yapıcı eleştiride bulunmakta fayda var. Yapıcı eleştiriler, ulaşılabilir hedeflere odaklanır. Olumlu bir hava oluşturur. Verimliliği arttırmayı amaçlar. Yıkıcı eleştiriler, ekibinizin cesaretini kırar ve insanları üzer.
Yapıcı eleştiri nasıl olmalı?
Öz değerlendirme yöntemini kullanın: Karşı tarafın hatalarını tanımasını ve öğrenmesini sağlayan değerlendirmeleri rehber olarak kendi üzerinizden yaparsanız onları rencide etmemiş ve kırmamış olursunuz.
Hataları kendilerinin işaret etmesini sağlayın: Eğer hatalarını siz gösterirseniz, öz güvenleri düşer bu da üretkenlikte azalma olarak size geri döner. Ama hatalarını kendilerinin fark etmesini sağlarsanız, kendiliklerinden düzeltme yoluna gideceklerdir. Bu da öz güvenlerinin düşmemesini sağlayacaktır.
Eleştirirken nelere dikkat etmelisiniz?
Birisini eleştirirken hatayı yapan kişiye odaklanmayın. Onun yerine hatanın kendisine odaklanın. İyi niyetli olsanız da karşı taraftaki insanı üzecek sözler sarf etmeyin. Bu verimliliği düşürecektir. Böyle bir durumda iş yerindeki stres faktörü de artacaktır.
Onun yerine, açıklayıcı olun ve ilgisiz bir ses tonu kullanın. Sorunun kişinin olmadığını gösterin. Sorunun, davranış ve sonuçların olduğunu gösterin. Çözümler dayatmayın ya da bu çözümlere uyması için baskı uygulamayın. Bunun yerine kendi değerlendirmesini yapmasını sağlayın. Yapılan hata ve sonuçlarından kendi kendine ders ve çözüm çıkarması için, kişiyi rahat bırakın. Bazen bu yöntem umulandan daha çok işe yarayabiliyor.
Doğru övgü ve eleştiri iş yerindeki motivasyonu ve verimliliği artırır. Bunun yanında iş yerindeki stresinde azalmasına yardımcı olur. Bu da işe odaklanmayı sağlar.