Mucize Doktor Dizisi ve Otizm
Mucize Doktor dizisi, Kore’den uyarlama bir dizidir. Buna rağmen, toplumumuzda büyük ilgi görmeyi başardı. Dizinin başrol oyuncusu “Taner Ölmez” röportajında, senaryo farklılığından bahsetti. Çünkü biz toplum olarak vurdu-kırdı, kadına şiddet, ağa temalı dram dizilerini seviyoruz. Mucize doktor aslında mucize gibi geldi. Sayıları azımsanmayacak kadar çok olan otizmli ailelere bir selam çaktı.
Otizmli biri DOKTOR olabilir mi?
Mucize Doktor tam da bu sorunun cevabını verir nitelikte. Ancak Otizm, bir sürü çeşidi olan bir hastalık. Genetik olup olmadığı tartışılıyor. Dizinin işinin bu olmadığı aşikar. Ali Vefa karakterinin ani gürültü ve aşırı kalabalığa verdiği tepki tamamen gerçek. Otistikler gerçekten de göz temasına girmez. Onlar için yalan yoktur. Yalanı bilmezler. Ali Vefa karakteri çok iyi araştırılıp yazılmış bir karakter.
Siz yakınınızı Otizmli bir doktora emanet eder misiniz?
Dizinin cevap aradığı sorulardan biri de bu. Dizi, karmaşık konulara dikkat çekerken kendimizi de sorgulatan bir yöne sahip. Toplumun nabzını elinde tutmayı başarıyor. Gerçekten otizmli bir doktora nasıl yaklaşırsınız? Önemli bir soru bence.
Otizmli arkadaşınız olmasını ister misiniz?
Dizinin dert edindiği başka bir konu. Otizmli biriyle arkadaş olur musunuz? Olursanız atak geçirdiğinde ne olacak? Nasıl davranılması gerekir? Otistikler, sosyalleşemezler. İletişim kurmakta zorlanırlar. Dizi, her bölümde bunu soruyor. Ali Vefa nezdinde otistikleri anlamaya çalışıyoruz. Düşünmeye yöneliyoruz. Ali Vefa’nın ailesinin vefasızlığı da ayrı konu. Ancak otistik çocuk sahibi olan ailelerin boşanma oranları yüksek.
Mucize Doktor Mucizesi
Tüm karmaşık, entrikaların döndüğü dizilerden farklı. Farkını koruyacak gibi de duruyor. Yalanla işi olmayan, kadına şiddeti bilmeyen, entrikanın ne demek olduğundan bihaber Ali Vefa’nın kendi bir mucize gibi.