Matematiğin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi
Matematiğin hayatımızdaki yeri ve önemi düşündüğümüzden daha fazladır. Matematik bizi sistematik ve metodik bir insan olmamızı sağlama özelliğine sahip bir konudur.
Matematiğin Özellikleri
Matematik muhakeme yeteneği kazandırır. Matematik bir anlamda yorum ve kavrama sanatıdır. Bu yönüyle muhakeme yeteneğinizi arttırır.
Matematik Yaratıcılığımızı Besler
Matematik eleştirel düşünmeye olanak tanır ve bu yönünüzü geliştirir. Olaylara sadece öznel değil nesnel bakmanıza yardımcı olur. Öz eleştiriye imkan verir.
Matematik problem çözme yeteneğinizi geliştirir. Matematik olaylara analitik bakmanızı sağlar. Problem çözme yeteneğinizi besler.
Matematik iletişim becerilerini geliştirir. İnansanız da inanmasanız da matematik sosyal bir bilim olan iletişim becerilerinizin gelişmesinde yardımcı olur. Muhakeme, problem çözme, eleştirel düşünme biçiminiz gelişince ister istemez iletişim becerileriniz de gelişmiş olur.
Matematik aslında varsayımsal olarak bir düzen işidir. Dolayısıyla matematiği işin içine kattığınızda hayatınız da düzene girer.
Matematik günlük hayatımızda ne işe yarar?
Matematik hayatımızın ve dünyanın temeli denilebilir. Hangi mesleği yaparsanız yapın herkes hayatında matematiği kullanır. Bunun yanı sıra matematik bir ihtiyaçtır. Böcekler bile günlük hayatta matematiği kullanırlar. Nasıl mı? Mesala arılar, peteklerini altıgen bir şekilden yaparlar.
Doğanın dokusunda binlerce matematiksel desen bulunmaktadır. Hayatın erken ve biçimlendirici döneminde iyi ve uygun bir matematik bilgisi verilirse herkes bir matematikçi olabilir.
Matematik eğlenceli olabilir mi?
Okullarda bir çoğumuz, matematiğin sıkıcı, herkesin yapamayacağı bir konu olduğu düşünülür. Ayrıca bir çoğumuz “matematiği başaramıyorum” “matematiği sevmiyorum” diyenlerin oranı maalesef ki fazladır.
Ancak iyi bir matematik müfredatı ve oyunsal aktiviteler eşliğinde matematik eğlenceli bir şekilde öğretilebilir. Buna ek olarak matematik bilmeceleri ve bilmeceler, gençleri teşvik edici ve geliştiricidir. Düşüncelerinde netlik oluşmasına olanak sağlar.
Matematikte açık fikirli olma kavramına yönelik eğitimin ilk sınıflardan itibaren verilmesi şarttır. İlk sınıflar da bu eğitim başarısız olursa daha yüksek sınıflarda öğrenciler matematikte zorlandıkları gibi açık fikirli olma kavramını geliştiremeyebilirler.
Matematik öğrenme sürecinde eksiklik var mı?
Matematik öğretiminde temel eksiklik uygulama eksikliğidir. Öğrenciler problem çözme ve kavramlara hakim olabilmek için günde en az 10 problem çözmelidir. Çarpım tablosunun öğrenilmesi alt sınıflardan itibaren teşvik edilmelidir.
Matematik öğrenimi kolaylaştıracak diğer bir eğitim biçimi akran öğretimidir. Bu sistemde, bir çocuk öğretmeninden bir kavram öğrendiğinde, diğer öğrencilere de öğrencinin anlatması istenir. Bu sistem gruptaki diğer çocukların konuyla ilgili duydukları kuşkuları ve şüpheleri açıkça ifade edebilecekler ve grup içinde tartışma yolu doğru yolu bulabileceklerdir.
Matematik rasyoneldir.
Günümüzün temel yapısı beceri ve yenilik geliştirmekle ilgilidir. Beceri ve yenilik geliştirmeye yaklaşımımız ne kadar matematiksel olursa o kadar açık fikirli ve başarılı olunacağı anlamına gelmektedir. Matematik, kabul etseniz de etmeseniz de hayatımıza rasyonellik katar. Hayatımızı daha basit ve kolay hale getirir.
Matematik demek metodik bir uygulamadır. Matematik hayatınızı düzenleyen ve kaostan koruyan bir uygulamadır. Bu yönüyle matematiğin hayatımızdaki yeri ve rolü önemlidir. Matematiğin değerinin bilinmesi gerekir. Matematiği yapamıyorum diyen gençler yerine matematik bir hayat tarzıdır diyen gençleri yetiştirmemiz hayatın düzenli akışı ve açık fikirli bireyler yetiştirmek açısından önem taşır.