Lider Misiniz? Yoksa İyi Bir Yönetici Mi ?
Lider olup olmadığınıza karar vermeden önce lider mi yoksa yönetici mi olduğunuzu belirlemeniz gerekir. Liderlik vasfı doğuştan mı gelir yoksa zamanla kazanılır mı? Liderlik olgusu, sonradan öğrenilebilen bir olgu değildir. Liderlik insanın kendine öz güveni ve ışığı ile ilgili olup, hayata ve olaylara bakış açısı ile de yakından bağlantılıdır.
Liderlik ve Liderlik Özellikleri Nelerdir?
Lider; içinde bulunduğu şartlara göre sistemi oluşturur. İşin nasıl olacağını ve nasıl işleyeceğine karar verir. İşi kurar. Ekibi ile sıkı ilişkiler içindedir. Her hareketinde onlara örnek olduğu gibi onlarla beraber hareket eder ve ekibinin düşüncelerine önem verir. Daima pozitiftir.
Sorunların neden olduğunun önemi yoktur çözüm odaklıdır. Daima bir plana ve stratejiye sahiptir. Azimli, çalışkan ve pes etmeyen kişisel özelliklere sahiptir. Sistemi kurduktan sonra yeni sistemlere ve işlere yelken açar.
Yönetici; kurulmuş ve kuralları belli olan işin ve sistemin yönetilmesini sağlar. Yöneticiler, daha çok sorunlara odaklanır, ekibin iyi çalışıp çalışmadığını ve ekibin performansından sorumludur. Yöneticiler, kurallara sıkı sıkıya bağlıdırlar. Kendilerini ekipten ayrı tutarlar. Sıkı disipline sahiptirler. Liderler de bulunan esneklik ve ekip ruhu yöneticilerde çok fazla görülmez.
Etkili Lider Olma Önerileri
Lider olmak farklı bir olgudur. Etkili bir lider olmak farklı bir durumdur.
- Liderlik yapmanın ne demek olduğunu öğrenin
- Kendiniz olun
- Hedeflerinizi belirleyin
- Ekip üyelerine ilgi gösterin önemseyin
- Gerektiğinde uyarın
- Çatışmaları çözüme ulaştırın
- Stresi yönetin
- Ekibinizi geliştirin
Ekibiniz 4 aşamayı geçtikten sonra sizi de geliştirecektir. 4 safha;
1) Yoklama
2) Sürtüşme
3) Anlaşma
4) Performans
Liderlik yaparken kendiniz olmanız her şeyin anahtarıdır. Zaman zaman planlama yaparken, kendinizi objektif olarak değerlendirmenizi öneririm. Liderlik kolay değildir.