Köpeklerde Stres
Köpeklerde stres yaşayabilir. Stres, normal yaşam şartlarına etki eden değişkenlere gösterdiği tepkidir. İnsanlarda, olduğu gibi köpeklerde stresten etkilenir. Köpekler, sahiplerinin duygusal durumundan etkilenen hayvanlardır.
Sahiplerinin yaşadığı olumsuzluklarda köpeklere etki edebilir. Evde yaşanan gerimli ortam köpeğinize yansır. Köpekler, korku, endişe ve kaygı hissettiklerinde büyük bir stres yaşarlar. Fiziksel görünüşleri ile de bunu belli ederler. Kuyruklarını, bacaklarının arasına kıstırırlar.
Kulaklarını geriye yatırırlar. Vücutlarını büzerek sinerler. Köpeğinizin ani bir korku duyduğunu ya da ani bir gerginlik hissettiğini anlayabilirsiniz.
Köpeklerde Stres Nedenleri
Köpeklerde stres nedenleri çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir.
- Ev değiştirme: Yaşadıkları ve alıştıkları ortamın değişmesi stres nedenidir.
- Sahip değiştirme: Uzun bir dönem birlikte olduğu sahibinin değişmesi.
- Evde sevdiği birinin ya da evcil arkadaş kaybı: Evde sevdiği birinin ölmesi. Evde yaşayan diğer köpeğin ölmesi.
- Hormonel değişimler: Yavruluktan yetişkinliğe geçişte yaşanan hormonel değişiklikler etkilidir.
- Gebelik.
- Emzirme dönemi.
- Günlük rutinin bozulması: Köpekler, günlük rutinlerine sıkı sıkıya bağlı canlılardır. Rutinde ki en ufak bir değişiklik köpeğiniz de stres yaratır.
- Veteriner ziyaretleri: Düzenli veteriner ziyaretleri çoğu köpekte stres nedenidir.Veteriner ziyaretlerini, gerek olmadan, yapmanız köpeğinizin alışmasını sağlayacaktır.
- Gıda değişikliği.
Stres, stresi yaratan sebeplere, köpeğin cinsine, ırkına, yaşadığı ortama ve genetiğine göre değişkenlik gösterir. Köpekleri fiziksel ve psikolojik olarak etkileyebilir. 2’ye ayrılır. Hafif ve ciddi stres olarak sınıflandırılabilir.
Köpeklerde Stres Belirtileri
Köpeklerin strese karşı verdiği tepki,stresin çeşidine göre farklılıklar gösterir.
Köpeklerde Hafif Stres Belirtileri
İtaatsizlik: Köpeğiniz eskiden aldığı komutları artık uygulamıyorsa size mesaj vermeye çalışıyordur.
Hırlama: Anlamsız yere hırlamalar yine stres belirtisidir.
Dehidrasyon: Köpeğiniz su içmeyi bırakabilir, dehidrasyon sonucu farklı hastalıkları ortaya çıkabilir.
İştah kaybı ya da İştah artışı: Stres, köpeklerde iştah kaybına yol açabilir. Tersi de doğrudur. İştah artışı da yaşanabilir.
Dikkat kaybı: Köpeğiniz odaklanma sorunu yaşıyorsa dikkat edin.
Aşırı havlama: Köpeğiniz her zamankinden daha çok havlamaya başlar. Sizden ilgi ya da başka bir şey istemiyorsa, gerilim yaşıyor olabilir.
Sessizlik: Normalde havlayan bir köpeğiniz var. Ama artık havlamıyor çok sessiz. Eğer bir hastalığı yoksa, bir şeylerden kaygı duyuyor demektir ya da kendini aşırı stres altında hissediyordur.
İlgisizlik: Oyuncaklarına ilgi göstermeyi bırakır. Sizinle bile ilgilenmiyorsa, bir sorun var demektir.
Depresif tavır: Sakin mizaçlı köpeğiniz, bir anda agresif tavırlar sergilemeye başladıysa, endişe duyuyor demektir.
İnsanlardan kaçma: Sosyal olan köpeğiniz, insanlardan kaçmaya başlar. Bilmediğiniz bir davranış sergilenmiş olabilir. İnsanlar kötü davranmış olabilir.
Aşırı tüy dökme: Mevsimsel geçiş döneminde değilseniz takip etmekte fayda var. Ancak bazı ırklar için tüy dökümü normaldir. Köpeğiniz bu ırklardan biri değilse veterinere danışmakta fayda var.
Göz ve kulak hastalıkları: Stres altında, göz ve kulak hastalıklarına daha sık rastlanır.
Davranışlarınız Köpeğiniz de Stres Nedeni Olabilir Mi?
Köpek gibi davrandığı için onu cezalandırmak: Köpeğinize yaramazlık yapmak için hazır bir ortam bırakmayın. Terlik, çorap, mouse, televizyon kumandası vb. eşyaları ortada bırakırsanız yaramazlık yapmanın keyfini sürerler. Ceza verdiğinizde de strese girerler.
Tekrar tekrar Hayır demek: Alternatif çözüm üretmeden hayır demek bir fayda sağlamaz. Davranışı bir anlığına keser. Alternatif üretmediğiniz sürece, yapacağını yapmaya devam edecektir.
Tek bir davranış için tek bir komut verin: Otur, yat, kalk, bekle gibi komutları hep aynı tonlama da söyleyin. Aksi takdirde köpeğiniz bir şey istediğinizi anlayacaktır ama ne istediğinizi bilmeyecektir.
Veterinere giderken tamam demeyin: Bir çok köpek için veterinere gitmek stres kaynağıdır. Oraya giderken tamam demeyin. Rahatlatmak için kullandığınız bu sözcük, köpekte stres yaratır. Veterinere gitmekle özdeşleştirir.
Ona sarılmayın: Tatlı köpeğinize sarılmak isteyebilirsiniz. Hepimiz isteriz. Köpekler, sarılma eyleminden hoşlanmazlar. Bu onlarda stres yaratır. Çünkü kısıtlandıklarını ve hapis olduklarını düşünürler.
Onu aniden uyandırmayın: Köpeklerde insanlar gibi uykuya dalmışken uyandırılmaktan hoşlanmazlar. Bu, onlar için gerilme sebebidir.
Köpeğinizin stres altında olduğunu düşünüyorsanız bir süre gözlemde kalmanız iyi olur. Takip edin. Ciddi stres belirtileri gösteriyorsa, zaman kaybetmeden veterineriniz ile görüşün.