Köpekler Neden Havlar?
Köpekler neden havlar? sorusunun cevabı çok çeşitli olabilir. Ancak bir köpeğin havlamamasını beklemek, uçakların hava alanı yerine kara yoluna inmesini beklemek kadar anlamsız olur. Köpekler, doğaları gereği havlarlar.
Köpekler ve Havlama
Havlamak, köpeklerin bir tür iletişim kurma yöntemidir. Havlamanın anlamı bağlı olduğu durumlara göre değişiklik gösterir.
Köpeklerin Havlama Nedenleri
Bölgelerini korudukların da havlarlar. Bölgelerine yabancı biri veya hayvan girdiğinde, köpeğiniz kendi bölgesini korur ve bu aşırı havlamayı tetikler. Tehdit yakına geldikçe köpeğiniz daha yüksek sesle ve şiddette bağırmaya devam edecektir.
Alarm ya da korku: Köpekler,dikkatlerini çeken gürültü ya da farklı bir şeyden tehlike sezdiklerinde ya da korktuklarında havlarlar. Bu durum herhangi bir yerde tetiklenebilir.
Can Sıkıntısı \ Yalnızlık: Uzun süre yalnız bırakılan hayvanlar canı sıkılır mutsuz olur ve havlarlar. Bahçede ya da evde olmaları bu durumu değiştirmez.
Selamlama \ Oynama: Köpekler diğer hayvanlar ve insanları selamlamak ve onlarla onamak için havlarlar. Üstelik zıplayıp kuyruk da sallarlar.
Dikkat çekmek: Köpekler , dikkat çekmek için havlarlar. Dışarı çıkmak istediklerinde, oyun oynamak ve sizden yiyecek vb. bir şeyler talep ettiklerinde havlarlar.
Ayrılık kaygısı: Ayrılık kaygısı ya da korkusu yaşayan köpekler havlarlar. Genellikle yalnız bırakıldığında aşırı derecede havlarlar. O kadar yüksek olur ki sanki kendi seslerinin sesini duymak ister gibi havlarlar. Ayrıca tekrarlayan hareketler yapar. Çitten zıplamak ya da tekrar tekrar daireler çizmek gibi.
Aşırı Havlama Nasıl Tedavi Edilir?
Aşırı havlama olayının bir gecede aniden kesilmesini beklemeyin.Bunun için zaman, tekrar ve sabırlı olmak şarttır.
Köpeğinizin havlamasını kontrol etmekte kullanacağınız tüyolar
Köpeğinize bağırmayın: Bağırdığınızı anlamadığı gibi sizin de ona katıldığınızı düşünür. Sakin ve sert bir tonda konuşmak ilk kuraldır.
Sus yerine Sessiz kelimesini Öğretin: Köpekler sus kelimesini anlamıyorlar. Sessiz kelimesini öğretin.
Köpeğinizin neden havladığını bulun ve havlamaya devam etmesine izin vermeyin.
Bölgesini koruduğu için havlıyorsa bu durum çevredeki uyaranlar ve tehditler tarafından sık sık motive edilir. Uyaranlarla karşılaşmasını aza indirmek katkı sağlayabilir.
Can sıkıntısı \ Yalnızlıktan ağlıyorsa: Ona oyun arkadaşı bulmanız yararlı olabilir.Siz evde yokken oynaması için oyuncaklarda bırakabilir İlgi odağını değiştirebilirsiniz.
Kapı çaldığında koşarak kapıya gidiyorsa ona diğer davranışları da öğretin. Kapıyı gördüğü bir noktaya gidip orada durmasını sağlayın. Oyuncaklarla ilgisini dağıtın. Geleni içeri alın. Köpeğiniz sakin durursa ona ödül verin.
Dikkat çekmek için havlıyorsa köpeğinize isteyeceği bir şeyi nasıl isteyeceğini öğretmelisiniz.
Ayrılık kaygısı duyduğu için havlıyorsa: Ayrılık kaygısı duyduğu için havlıyorsa bunun düzeltilmesi zordur. Havlama sebebi ayrılık kayısı olduğunda, bir veterinerden yardım alınması gereklidir. Köpeğinizin bu kaygılarını tek başınıza gideremezsiniz. Bu yüzden eğitimli ve sertifikalı bir köpek eğitmeninden ya da hayvan davranışları üzerine uzmanlaşmış bir veterinerle uzun süre çalışmayı göze almanız gerekir.
Köpekler duygusal ve insanlarla bire bir ilişki içinde olan ve buna bayılan canlılardır. Aynı dili konuşamasalar da havlayarak insanlara dertlerini anlatıp isteklerini belirtebiliyorlar. Önemli olan bizlerin onların diline ne kadar yaklaştığımızdır. Hayvanlara kulak verirseniz mutlaka size ne istediklerini anlatacaklardır.