Kelime Oyunu
Kelime oyunu, uzun yıllardır süren kendine özgü bir yarışma programı. Kendine has bir izleyici kitlesine sahip. Büyük bir para ödülü de bulunmuyor. Hatta para ödülü yok. Dijital platformun üyeliğini veriyorlar ödül olarak.
İnsanların kelime oyunu yarışmasına gösterdiği ilginin bir nedeni de sunucu Ali İhsan Varol. Bilgisi, kültürü ve eğlenceli sunumuyla yarışmaya gösterilen ilgiyi ayakta tutuyor. Kelime oyununu seyrederken aslında kelimelerin gerçek anlamını da öğreniyorsunuz. Sözlük kullanmayı bilenler bilir, sözlükten kelime bulmak gibi ya da bulmaca çözmek gibi.
Kelime Oyunu kelimelerle dans ediyor
Çok nadir bir yarışma programı. Program eğlendirirken öğreten, öğrenirken eğlendiren başka bir yarışma programı. Diğer yarışmalara göre kemik bir izleyici kitlesi var. Programı takip edenler, ağırlıklı olarak AB grubu izleyiciler. Programda, kelime dağarcığınızı geliştirme imkanınız var. Üstelik bilmediğiniz kelimeleri öğrenme imkanı da sunuyor. Çeşitli meslekten ve yaştan yarışmacı kabul ediliyor. Bulmaca meraklısı iseniz sizin için seyretmesi çok uygun bir program. Kelimeler ile dans etmek gibi.
Ali İhsan Varol: Kelimelerin Ustası
Sunucu Ali İhsan Varol, uzun soluklu bu programın hem yaratıcısı hem de sunucusu. Yıllar boyunca kendini geliştirmeyi başarmış bir isim. Yarışmacıların heyecanını ve panik anlarını ustalıkla dizginliyor. Espri ve mimiklerinin de yardımı göz ardı edilemez. Kelimelerin ustası.
Yayın hayatına ulusal kanalda başlayıp, sonra alternatif kanallara geçmiş olsa da seviyesinden ve izleyicisi kitlesi programdan kopmuyor. Hafta içi, akşam saatlerinde yayınlanan program, gece geç saatler de de yayınlanıyor ve o saatlerde bile izleyici buluyor. Naif, dişe dokunur, nitelikli yapımlar arasında sayılabilir. Bulmacadan, kelimelerle oynamaktan zevk alanlar için biçilmiş kaftan.
Programı seyretmeye başladığınızda, kendinizi yarışmanın ortasında buluyorsunuz. Kelimeyi tahmin ediyorsunuz. Tahmininiz yanlış çıkıyor, şaşırıyorsunuz. Çıkan kelime, tahmin ettiğiniz kelimenin eş anlamlısı. Siz o eş anlamı bilmiyorsunuz. Böylece kelimeyi de eş anlamlısını da öğrenmiş oluyorsunuz.
Kelime oyunu aksiyon vaat etmiyor
En güzel yanı da kendinizi, kendinizle yarışırken buluyorsunuz. Tek geçmeniz gereken kişi kendiniz oluyorsunuz. Diğer yandan program size iyimser bir gerçeklik sunuyor. Aslında, biliyorsunuz o kelimeyi ama işte şu heyecan olmasa dedirtiyor size.
Belki de yarışmanın tek aksiyonu butona basıp kelimeyi aklınıza getirememek. O 30 saniyelik zaman dilimi bir çırpıda geçiveriyor. Zaman geçerken, Ali ihsan varol’un “hadi ama açılacak şimdi” nidalarıyla çınlıyor. Nidalarla birlikte kelimeyi bulamıyor yarışmacı ya da son saniyede buluyor ve ekran başındaki herkesi rahatlatıyor. Sadece beyin jimnastiği yapıyorsunuz. Yaparken de eğleniyorsunuz.
Ekran başında keyifli ve nitelikli vakit geçirmenin bir yöntemi olarak karşımıza çıkıyor program. Kelime oyunu programının misyonu olmasa da herkese kelimelerin anlamını öğretiyor. Yanlış kullanıldığını fark ettiriyor. Genç yaşlı herkesi kelimelerin dünyasına çağırıyor.
Programda, gereksiz uzatmalar, kavgalar, hakaretler havada uçuşmuyor. Kimse, kimseye laf söylemiyor. Sunucusundan, yarışmacısına herkes güler yüzlü. Maksimum 45 dakika sürüyor. Saatlerce sürmediği için de sıkılmıyorsunuz. Yaklaşık 5 saat süren yarışmalardan değil. Başlıyor ve bir çırpıda bitiyor. Nasıl bittiğini anlamıyorsunuz.
Kelime oyunu, oyun oynamıyor. Tüm samimiyetiyle ekranlardaki yerini koruyor. Samimi, candan ve içten bir yarışma. Neyse o. Kelimeyi biliyorsanız biliyorsunuz. Haftanın finaline kalıp kazanırsanız, ayın finaline katılıyorsunuz. Ondan sonrada büyük ödülü alıyorsunuz.
Yorgun argın eve döndünüz. Naif ve sakin bir program arıyorsanız kelime oyunu tam size göre. Daha önce izlemediyseniz bir göz atmanızı tavsiye ederiz.