Kedilerden Bulaşabilecek Hastalıklar


0
1 paylaş

Kedilerden Bulaşabilecek Hastalıklar

Kedilerden bulaşabilecek hastalıklar başlıklı yazımızda dikkat etmeniz gereken 5 hastalığı anlatıyoruz. Kedinizi çok seviyorsunuz. Peki kedilerden bulaşabilecek 5 hastalığı biliyor musunuz? Kedileri, hepimiz çok severiz. Sevimli ve tatlı yüzleri ve mırıldanmaları ile birer sevgi pıtırcığı şeklinde gezerler.

Kedilerden Hastalık Bulaşır Mı?

Sevimli kedinizden size hastalık bulaşıp bulaşmayacağını merak ediyorsanız, yazımızda detayları bulacaksınız. Kedilerden insanlara hastalık bulaşma olasılığı vardır. Ancak bu riskler, düzenli aşılama ve veteriner kontrolleri ile sıfırlanabilir.

Kedilerden Bulaşabilecek Hastalıklar

1.Kedi Tırmık Hastalığı

Kedilerle oynamak eğlencelidir. Kedilerin tırnakları için aynı şey söylenemez. Kedilerle oynarken ya da severken bizi tırmalayabilirler. Yavruluklarından itibaren tırmalamaları ve ısırmaları engellenmelidir. Dikkatlerini oynadıkları oyuncağa çevirerek bu huylarından vazgeçirilebilir. Tırmalama tahtası yararlı olabilir.

Kedi tırmık hastalığı belirtileri

  • Kızarıklık ve şişlik
  • Baş ağrısı
  • iştah kaybı
  • Yorgunluk
  • Eklem ağrıları
  • Ateş

Tırmık hastalığının nedenleri

Tırmık hastalığı, bir kedinin ısırığından ve tırmalarken cildinizi çizmesinden oluşabilir. Bir diğer nedeni de  cildinizdeki bir kesiği yalamasından da meydana gelir.

Tırmık hastalığının tedavisi

Hastalığın belirtilerini göstermesi bir kaç gün ile 1-2 hafta sürebilir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız doktorunuzla mutlaka görüşmeniz yerinde olacaktır. Kendi kendine geçmesi için bırakılabileceği gibi basit bir antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.

2. Campylobacter Enfeksiyonu

Campylobacter kedilerde çok yaygın görülmese de 6 aylıktan küçük yavru kedilerde görülme hastalığı olasıdır. İshal ve diğer komplikasyonlara neden olan bakteriyel bir hastalıktır. Daha çok kümes hayvanlarından ya da hayvanların taşınması ile de oluşabilir.

Campylobacter enfeksiyonun nedenleri

Campylobacter, bakterilerinin kedi dışkısıyla geçme eğilimi olduğu bilinmektedir.

Campylobacter tedavisi

Campylobacter tedaviden önce önlenebilir bir hastalıktır.Kedi sahipleri, kedilerinin tuvalet kaplarını temizlerken hijyene dikkat etmeleri son derece önemlidir. Kumlarını temizlerken mutlaka eldiven takılmalı, dışkılara direkt temas edilmemelidir. Kürek ya da elek yardımıyla temizlenmelidir. İyi hijyen uygulamalarına dikkat edilmelidir.

3.Toksoplazmoz Enfeksiyonu

Toplum tarafından en çok bilinen bir hastalıktır. Toksoplazmoz, toksoplazma gondinin neden olduğu paraziter bir hastalıktır.

Toksoplazmoz nedenleri

Hastalığın bulaşmasına neden olan şey, yanlışlık veya kaza ile hasta ile temas etmek veya dışkılarında bulunan paraziti yutmaktır.

Toksoplazma belirtileri

İnsanlara bulaşan toksoplazmoz pek belirti göstermez. Çok nadir fark edilebilir. Ender olarak, körlüğe, beyinde apseye ve hatta psikoza neden olabilir.

En büyük riski hamileler taşır. Toksoplazma doğmamış bebekleri için tehlikelidir. Bu sebeple, hamilelerin kedi tuvaletlerini temizlemesine engel olunmalıdır.

Toksoplazmoz tedavisi

Toksoplazmoz tedavisiden öte, önlenebilir bir hastalıktır. Diğer bakteri kaynaklı hastalıklarda olduğu gibi toksoplazmozun önlenmesinde en önemli etken iyi hijyen uygulamalarıdır.

Ayrıca kediniz dışarıya çıkmıyorsa, bu hastalığı kapma ve taşıma riski çok düşüktür. Eve gir-çık yapan kedilerin yakalanma olasılığı yüksektir.

4. Giardia Hastalığı

Giardia, temas eden insanların ve hayvanların içinde büyüyebilen bir parazittir.

Giardia nedenleri

Doğrudan temas eden ya da virüsle bulaşmış yiyeceklerden ve sulardan  kolaylıkla geçebilir. Buna ek olarak nehirler, göller gibi kirli suyla dolu yüzme havuzları da eklenebilir.

Giardia belirtileri

Semptomlar bulaşmayı takiben 25 gün içinde ortaya çıkar. İnsanlarda görülen belirtiler; ishal ve çok kötü kokulu  dışkıdır. Belirtiler şiddetli devam ediyorsa doktorunuzla görüşmenizde fayda olabilir.

Kedilerde yumuşak ve ağlı dışkı gösteriyorsa, bir numune alarak veterinere götürmenizin vakti gelmiş demektir.

5- Kedilerde Mantar

Yavru kedilerde daha sık görülür. Özellikle İran ve Himalaya cinslerinde daha çok görülür. İnsanlarda kaşıntılı deri iltihabı olarak rastlanır. İlaçla tedavisi ile geçer. Kedinizin mantarı ile ilgili tedaviye veteriner karar verecektir. İlaçla ve iğne tedavileri mümkündür.

Kedinizin rutin kontrollerini yaptırıp, hijyene dikkat ettiğiniz sürece kediciğinizle birlikte mutlu ve sağlıklı bir ömür sürersiniz.

 


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş onlarda beğensin!

0
1 paylaş
Didem Siklon

ZİRAAT MÜHENDİSİ.AB PROJELERİ UZMANI. AGRANAS DANIŞMANLIK FİRMASI SAHİBİ
Bir Format Seç
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Trivia Test
Bilgiyi kontrol etmeyi amaçlayan doğru ve yanlış cevaplarla ilgili sorular dizisi
Anket
Voting to make decisions or determine opinions46/5000
Hikaye
Embed ve Visual ile Biçimlendirilmiş Metin
Liste
Klasik İnternet Dinletileri
Geri Sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Listeyi Aç
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi gönderim için oy verin
İlan Listesi
En iyi liste öğesine karar vermek için oylama veya reddetme
Uydurma
Özel uydurmalar yapmak için kendi resimlerinizi yükleyin
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud Embedleri
Görsel
Fotoğraf ya da GIF
Gif
GIF Formatı