İş Yerinde Motivasyonu Arttırmak İçin 10 Yol
İş yerinde motivasyonu arttırmak her işveren için büyük önem taşır. Motivasyonu sürekli tutmak çok zordur. Çünkü günün sonunda çalışanlar insandır. İş hayatında motivasyonu arttırmanın yolları ile bilgileri yazımızda sizinle paylaşıyoruz. Motivasyon ilkeleri tüm işletmeler ve kuruluşlar için geçerlidir. Bu nedenle, çalışanlarınızı motive etmek için zaman ayırmalı ve dünyanın en başarılı şirketlerini incelemelisiniz.
İş Yerinde Motivasyonu Arttırmak İçin
1- Çalışanlarınızı tanıyın
Siz bir lider konumundasınız. Çalışanlarınıza nasıl davranırsanız onlarda size öyle davranacaklardır. Bu yüzden çalışanlarınızı tanımalısınız. Yapılan araştırmalar, yöneticisi tarafından tanınan çalışanın daha fazla çalıştığını ortaya koydu. Çalışanlarınıza insan gibi davranmak motivasyonlarını arttıracaktır.
2- Akıllı hedefler belirleyin
Çalışanlarınızdan hiç bitmeyecek bir konu üzerinde çalışmalarını istemeyin. Bu son derece sinir bozucudur. Onun yerine çalışanlarınıza belirli ölçülebilir, ulaşılabilir, alakalı, zamana dayalı (Smart) hedefler belirlemek işyerinizdeki motivasyonu arttırabilir.
3- Başarılarını kutlayın
İş hayatında motivasyonu arttırmak için çalışanlarınız koyduğunuz hedeflere ulaştığında onları mutlaka kutlayın. Şirketin nasıl ilerleme kaydettiğini bilmelerini sağlayın. İyi bir iş çıkardıklarını değil aynı zamanda ABC projesinde mükemmel bir iş çıkardıklarını söyleyin.
4- Pozitif kalmayı deneyin
İş hayatı söz konusu olduğunda önünüze mutlaka sorunlar çıkacaktır. Sorunları çözebilmek için de pozitif kalmanız önemlidir. Siz pozitif kaldığınızda çalışanlarınızda sizi örnek alacak ve pozitif kalacaktır. Çalışanlarınızın mutlu olması demek müşterilerinizin de mutlu olması demektir.
5- Enerjik kalın
Verimliliğinizi arttırmak istiyorsanız, doğru beslenme ve su içmek çok önemlidir. Bazı çalışanlar son derece meşgul olduklarından kahvaltı ve öğle yemeklerini atlayabilirler. Çalışanlarınıza yemek ve rahatlamak için yeterince zaman vermelisiniz. Bu durum rahatlamalarına ve enerjilerini yeniden kazanmalarına olanak verecektir.
6- Kısa molalar verin
Kısa ve düzenli molalar vermeniz çalışanlarınızın motivasyonu açısından önemlidir. Devamlı çalışmak ve yorgun hisseden biri iş yerinde verimli olamaz. Bu nedenle çalışanlarınızın biraz nefes alması ve tazelenmesi için gereklidir. Böylece motivasyonu sürekliliği sağlarsınız.
7- Sağlıklı kalmaya özen gösterin
Sağlığınıza dikkat edin. Hastalanırsanız, hasta bir biçimde çalışmaya gitmek zorunda kalacaksınız. Belki de çalışanlarınızı da hastalığı geçireceksiniz. Böyle bir durumda hastalanan çalışanınıza bir kaç gün izin verin.
8- Vizyonunuzu paylaşın
İş hayatında motivasyonu arttırmak için şirket vizyon ve misyonunuzu çalışanlarınızla paylaşın. Çalışanlar şirketin vizyon ve misyonu arasında bir bağlantı bulamadığında motivasyonlarını kaybederler. Daha uzun süre motive olmalarını sağlamak için çalışanlarınızı şirketin vizyonu ve misyonuna dahil etmelisiniz.
9- Şeffaf olun
Çalışanlarınızla kurduğunuz ilişki güven üzerine kurulur. Güven ilişkisi de şeffaflık üzerine kuruludur. Eğer çalışanlarınıza karşı şeffaf olursanız sorun yaşamazsınız. Ekibinizle etkili iletişim kurmak iş ve yaşamda başarının anahtarıdır.
10- Açık olun
Çalışanlarınızla ilişkiniz de açık olun. Sadece çalışanlarınıza karşı değil kendinize karşı da net olun. Her şey şeffaflıkla başlar ve netlikle sona erer. Netlik olmadan, odak ve yönü kaybedersiniz. Çalışanlarınıza net hedefler koyun. Net talimatlar verin.
Sonuç
Günün sonunda çalışanlarınız ve sizin yapmaktan hoşlandığınız aktiviteleri gerçekleştirmelerine izin verin. Stresli geçen bir günün ardından eğlenmek sizi ve çalışanlarınızı arttıracaktır.