İcra Takibi Nedir? Nasıl Başlar Ve Süreçleri Nelerdir?
İcra Takibi Nedir? Nasıl Başlar Ve Süreçleri Nelerdir? Maddi açıdan, hayat şartlarının zorlu olduğu bir dönemde, alacaklı yada borçlu olmayan birey hemen hemen yoktur.

Bu bireylerimizin bir kısmı borcunu nizami öderken, bir kısmı da piyasanın değişkenliği, sağlık, işsizlik gibi bir takım sebeplerle icralık olmakta, alacaklısı ise kendi durumunu kurtarmak için alacağını tahsil yolları aramaktadır. Borçlu yada alacaklı ne olursa olsun, benim başıma gelmez demeyin sakın, eğer ki böyle bir durumla karşılaşırsanız aşağıdaki süreçleri sizi takip edecektir:
Borçlu şahsın, alacaklı şahsa ödemekle yükümlü olduğu yada yerine getirmekle bulunduğu birşeyi ödememesi ya da yerine getirmemesidir.
İcra Takibi
İcra takibi ise alacaklı şahsın, borçlu şahsa karşı alacağı tahsil etmek yada yaptırımı yerine getirmek amaçlı adli kurum aracılığı ile başvurduğu süreçtir.
3 tür icra takibi vardır. Bunlar;
İlamlı İcra Takibi, İlamsız İcra Takibi ve Kambiyo senetlerine bağlı takiplerdir.
İlamlı İcra Takibinde, herhangi bir mahkemenin kararına(ilamına) göre takip başlatılır.
İlamsız İcra Takibinde, zaman aşımına uğramış senet ve bu tür belgelere dayalı olarak başlatılan icra takibidir.
Kambiyo Senetlerine bağlı takipler ise; senet, çek, poliçe gibi kıymetli evraklara dayalı olarak başlatılması gereken icra takip türüdür.
Yukarıda anlatılan icra takiplerinden hangisi size uyuyorsa gerekli belgelerle beraber takip talebini ödeme emri hazırlayarak bulunduğunuz yerdeki adli kurumun icra tevzi bürosuna başvurunuzu yapabilirsiniz. İcra tevzi bürosu sizi icra müdürlüğüne yönlendirecektir. Borçludan alacağınız rakama göre ödenmesi gereken harcın ödemesini yaptıktan sonra icra müdürlüğüne dosyanızı teslim edeceksiniz. Dosyanıza verilecek esas numarası ile takibinizin gerçekleştirebileceksiniz. Böylelikle başlatılan icra takibine dayalı olarak ödeme emri borçlu kişiye gönderilecektir.
Borçlu, ödeme emri tebliği aldığı tarihten itibaren 7 gün içeresinde itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz, söz konusu olduğunda ise takip, icra müdürlüğünce durdurulacaktır. Borçlunun icra takibine itiraz etme hakkı olduğu gibi alacaklının da borca itiraz dilekçesinin tebliğin edilme tarihinden başlayarak bir sene içinde itirazın iptali davası açma hakkına sahip olduğunu da belirtilirim.
Tüm bunların yanı sıra 7 gün içinde borca itiraz edilmemesi ve borcun da ödenmemesi durumunda, borçlu hakkında başlatılan icra takibi kesinlik kazanacaktır. Kesinleşmiş olan icra takibi ile borçlu için haciz işlemleri başlatabilirsiniz.
Haciz, ödemesi yapılmayan, alacak için alacaklı tarafından borçlunun mal ve haklarına icra müdürlüğü aracılığı ile el konulması demektir. Bunlar menkul haczi, maaş haczi , araç haczi, mevduat haczi, taşınmaz haczi olarak karşınıza çıkabilir. Alacaklı lehine olan bu hacizler, borçlunun her zaman aleyhine sonuçlanacak bir durumdur.
Adınıza kayıtlı bir mal varlığınız olmasa da her zaman size engel teşkil edecek bu durumdan kurtulmak için ise en mantıklı ve akılcı çözüm yolu alacaklı ile anlaşma yoluna giderek, tamamını tek seferde ödeyemediğiniz borcunuzu peyder peye karşılıklı sözlü anlaşma yada resmi taahhüt vererek taksitlendirme yaparak ödemektir. Tüm borçlarınızı da kolaylıkla, icraya ve haciz işlemlerine başlamadan ödemeniz dileği ile…