Hünnap Nedir? Hünnap’ın Faydaları Nelerdir?


48
48 Puanlar

Hünnap Nedir? Hünnap’ın Faydaları Nelerdir?

Hünnap nedir? Hünnap’ın faydaları nelerdir? Kendi küçük, faydası büyük bu meyvenin özelliklerini inceliyoruz. Geçmişten günümüze kadar mutlak suretle sağlıklı bir yaşam için ilk başvurduğumuz yollardan biri de, doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerin faydalarından yararlanmaktır.

hünnap

İşte bu arayışlar içinde iken karışımıza hiç duymadığımız, ilginç isimlerdeki bitkiler karşımıza çıkabilmektedir. Bu faydalı bitkilerden biri de Hünnap.

Şüphesi ki; tabiat ananın bize vermiş ve sunmuş olduğu güzellikler ve bu güzellikleri barından bitkilerin mutlak suretle gerek alternatif tıp dünyasında, gerekse tıp dünyasında büyük yararları olduğu gibi mucizelere kapı açtığı bilinmekte ve bu yönde araştırmalara sürekli olarak devam etmektedir.

İşte yine doğanın bize bir mucizesi olan Hünnap, dikenli ağaç ve ağaçcıkları kapsamakta olan, tropik kökenli cehrigiller ailesinden olan bir bitkidir. Meyvesinin iğdeye benzemesi nedeniyle iğde ile karıştırılabilmektedir.

Hünnap  hoş kokulu ve nisan ve mayıs aylarında sarı çiçekler açan, bahar ayı bitkisidir. Hünnap meyvesinin olgunlaşmamış hali yeşil zeytin gibi olurken, olgunlaşmış hali ise koyu kırmızı rengi taşımamaktadır. Olgunlaşması tüketime hazır hale gelmesi ise Eylül ve Ekim aylarını bulmaktadır.

Ülkemizde ise Isparta, Simav, Denizli gibi bir çok ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişen Hünnap’ın anavatanı Güneydoğu Asya olsa da Roma’ya ve Suriye’ye geçmesi nedeni ile bazı kaynaklarda ana vatanı Suriye olarak bilinmekte ve geçmektedir.

Ülkemizde yetiştiriciliğine başlanmış ancak henüz çok fala tanınmayan hünnap sağlık açıdan çok önemli ve faydalıdır. Bu nedenle hemen hemen tüm araştırma kaynaklarında Hünnap “Ölümsüzlük bitkisi” olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde ise Hünnap’ın halk dilinde ise Çiğde, Kuran İğdesi ve Ünnap olarak ta bilinmektedir.

Elmamsı bir tat özelliğine sahip olan Hünnap’ın içeriğinde ise niacin, tiamin ve riboflavin ağır konsantrasyonlarını ve A vitamini iki türde barındırdığı gibi 100 kat daha fazla C vitamini, 20 kat daha fazla narenciye, mineraller, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko ve bakır yönünden zengindir.

HÜNNAP’IN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçerisinde barındırmış olduğu bol miktardaki A ve C vitamini nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı bizlere büyük bir kalkan görevi görmektedir.
  • İçinde bulunan niacin olarak bilinen B3 vitamini sayesinde kan dolaşımı düzeni korur. Sinir Sisteminin sağlıklı olarak fonksiyonlarını sürdürmesinde yardımcı olur. Doğal sakinleştirici özelliğine sahiptir.
  • Bünyesinde barındırdığı antioksidan özelliği ile karaciğer rahatsızlıkları başta olmak üzere bazı kanser türleri ile birçok hastalık üzerinde olumlu etkisi bulunur. Yine antioksidan özelliği ile cilt sağlığı ve cilt güzelleştirme konusunda önemli katkıları bulunmaktadır.
  • Sindirim ve boşaltım sisteminin düzenli çalışmasına destek olarak kabızlık gibi durumların giderilmesinde faydalıdır.
  • İçeriğindeki kalsiyum ve magnezyum ile kas ve kemik gelişimine de etkisindeki rolünün büyük olduğu bilinmektedir.
  • Vücuda verdiği enerji ile bitkinlik, yorgunluk gibi durumlara iyi gelmekte ve zinde tutmaktadır.
  • Bol miktarda potasyuma sahip olan Hünnap kalp ve damar sağlığına da destekleyici etkisi vardır.
  • Tüm bunlara rağmen düşük kaloriye sahip olan bu meyve verdiği enerji nedeni ile kilo vermede de yardımcı olduğu gibi sporcular ve spor yapanlar için çok önemli bir besin kaynağıdır.

HÜNNAP NASIL TÜKETİLİR?

Kendi küçük, özellikleri ve faydaları büyük olan Hünnap’ın meyvesi, reçel yapılarak sofralarımızı süsleyebildiği gibi, kurutularak çerez gibi tüketilmesi ve yaprağının da kaynatılarak çay halinde içilmesi mümkündür. Ayrıca Hünnap,  meyvelerinden yapılan hünnap sirkesi ile mutfaktaki lezzetlerde yerini korumaktadır.

Doğanın bize sunduğu mucizelerle, sağlıklı yaşamak için geç kalmayın. Ancak şunu da unutmayalım; çabuk çözüm için fazla miktarda tüketilen faydalı ve yararlı bitkiler mucizevi özellikleri yitirerek, kabusunuz olabilir. Hünnap’ın  fazla tüketiminde de, alerjik reaksiyonlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu nedenle Hünnap dahil, her meyveyi ve şifalı görülen her bitkiyi dozunda tüketmeli, gerekirse doktorunuza danışmalısınız. Sağlıklı bir yaşam sürdürmeniz dileği ile…


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş onlarda beğensin!

48
48 Puanlar
Sevilay Esma Keskin
1978 Almanya/ Ulm doğumluyum. Evli 4 çocuk sahibiyim. Bir hukuk bürosunda icra takip elamanı olarak aktif bir şekilde çalışmakta olup, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümünü okumaktayım. Okumayı ve yazmayı seviyorum.
Bir Format Seç
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Trivia Test
Bilgiyi kontrol etmeyi amaçlayan doğru ve yanlış cevaplarla ilgili sorular dizisi
Anket
Voting to make decisions or determine opinions46/5000
Hikaye
Embed ve Visual ile Biçimlendirilmiş Metin
Liste
Klasik İnternet Dinletileri
Geri Sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Listeyi Aç
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi gönderim için oy verin
İlan Listesi
En iyi liste öğesine karar vermek için oylama veya reddetme
Uydurma
Özel uydurmalar yapmak için kendi resimlerinizi yükleyin
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud Embedleri
Görsel
Fotoğraf ya da GIF
Gif
GIF Formatı