1-John Rylands Kütüphanesi, Manchester İngiltere
Manchester’daki bu kütüphane 100 yıl önce bir halk kütüphanesi olarak inşa edilmişti, ancak şimdi Manchester Üniversitesi’nin bir parçası. 196 tane Türkçe yazma eser burada saklanmaktadır. Toplam 12 tanesi Çağatay Türkçesi ile yazılmıştır.
2-Washington Üniversitesi Kütüphanesi, Washington
1923 yılında inşa edilen kütüphane ” üniversitenin ruhu ” olmalıydı . Ayrıca sihirle inşa edilmiş gibi görünen birinci ve üçüncü katları birleştiren büyük bir merdiven var.
3-Kanada Parlamentosu Kütüphanesi, Ottowa
Gotik Revival tarzında 1876 yılında inşa edilen bu kütüphane, 1916 yılında patlak veren bir yangında nihayetsiz bir şekilde zarar görmüştür. Sıcak ahşap ve rahat okuma köşeleri bir kitapla kıvrılmak veya gece bir ya da iki büyücüyü araştırmak için mükemmel bir yer.
4-Brezilya’da Portekizce Okuma Kraliyet Kütüphanesi, Rio de Janeiro
Kütüphanenin “Kraliyet Okuma Odası”, Portekiz edebiyatının sıralarına göre koyu renkli ahşap ve satırların çarpıcı bir görüntüsüdür.
5- Çek Cumhuriyeti 5. Strahov Manastır Kütüphanesi, Strahov
Bu kütüphane 1600’lü yıllara dayanmaktadır. Manastırın aynı zamanda, modern müzeler için öncül olan “Meraklılar Kabini” de var.
6- Goerlitz, Almanya’daki Yukarı Lausitzer Bilim Kütüphanesi
Almanya’da bu kütüphane “Oberlausitzische Bibliothek der Wissenschaften” olarak anılır.
7- İngiltere’de Chetham’s Kütüphanesi, Manchester
Chetham Kütüphanesi, Humphrey Chetham tarafından Manchester’da kurulan ve Birleşik Krallık’ta bilinen en eski kütüphanedir. Kütüphane 1653 yılından beri işlev görmekte, kitapları Ziyaretçilere ve okuyuculara karşılıksız ödünç verilmektedir.
8-Morgan Kütüphanesi, New York
Morgan Kütüphanesi Amerika’nın New York şehrinde bulunan, çok nadir kitapları, kolleksiyon eserlerin bulunduğu ünlü finans duayeni John Pierpont Morgan (J.P.Morgan) tarafından 1906 yılında açılmıştır.
9- Portekiz Mafra Kütüphanesi Ulusal Sarayı, Mafra
Bu 300 yıllık kütüphane, geniş bir Aydınlanma materyali koleksiyonuna ve bazı benzersiz konuklara ev sahipliği yapmaktadır. Küçük yarasaların bir kolonisi aslında kütüphanede yaşıyor ve kitapları böceklerden korumak için geceleri çıkıyorlar! Bu durumda, örümcekleri değil , yarasaları izleyin.
10- İrlanda 10. Trinity College Kütüphanesi, Dublin
Trinity Koleji ve kütüphanesi 1592’de kuruldu ve İrlanda’daki en büyük kütüphane olarak kabul edilmeye devam ediyor. Zeminleri arasında uzanan zengin ahşap ve gizli sarmal merdivenler, çok büyülü bir havayı açığa çıkarıyor.
11- Metropolitan Ervin Szabó Kütüphanesi Budapeşte, Macaristan
Merkez Kütüphanesi, 1931 yılında Wenckheim Sarayı’na ev sahipliği yaptı.
12-Güney Avustralya Eyalet Kütüphanesi, Adelaide
1884’te bir kütüphane ve etkinlik mekanı olarak açılmıştır.
13- Çek Cumhuriyeti Barok Kütüphanesi, Prag
Klementinum Kütüphanesi şu anda Çek Cumhuriyeti’nin milli kütüphanesi olarak görülüyor. Kütüphane, Jorge Luis Borges’in The Secret Miracle” isimli romanında adı geçtikten sonra daha popüler hale geldi ve binanın girift tavanlarındaki resimleri Jan Hiebl isimli sanatçı yapmıştır. Kütüphane güzel olmasının yanı sıra 20.000’den fazla da kitap içeriyor.
14-Angelica Roma Kütüphanesi, İtalya
Bu halk kütüphanesi, 17. yüzyılın başlarına kadar uzanır ve o zamandan beri, çok katlı duvarları birbirine bağlayan neredeyse 200.000 ciltlik bir koleksiyon vardır.
15- Duke Humfrey’s Oxford, İngiltere Kütüphanesi
Son olarak, ama kesinlikle en önemlisi, Harry Potter’ın Oxford Üniversitesi’nde çekildiği asıl kütüphanedir . Duke Humfrey’in Kütüphanesi, Bodleian Kütüphanesi içindeki bir okuma odasıdır ve halka açıktır.
0 Yorum