Hibe, Teşvik ve Desteklerden Nasıl Yararlanılır?
Hibe, teşvik ve desteklerden nasıl yararlanılır? sorularına cevap veriyoruz. Günümüzde girişimcilerin işi gerçekten zor. Yeni bir işe atılmak uzun ve çetin bir süreç. Bir de işlerin yavaş ilerleme durumu da var. Herhangi bir yatırımın başlangıç maliyetleri fazladır. Bu maliyetleri karşılasanız bile devletin verdiği destek ve teşviklerden faydalanmak işinizi bir nebze kolaylaştırabilir.
Hibe, teşvik ve desteklerden herkes faydalanabilir mi?
Girişimci ya da zaten bir iş sahibi olun, mutlaka size uygun bir hibe programı ya da teşvik desteği vardır. Konular farklılık gösterse de her işe uygun devlet destek ve hibe programları bulunuyor.
Girişimciler İçin Hibe Programları
Girişimciler için, girişimcilik hibeleri Kosgeb tarafından veriliyor. Hibeden faydalanabilmek için girişimcilik kursuna gitmeniz gerekiyor. Girişimcilik kursu için kosgeb ve işkura başvuru yapılıyor. Uzaktan eğitimle kursa gidebiliyorsunuz.
İş planı yapmayı öğreniyorsunuz. Kurmak istediğiniz yatırımın iş planını yapıyorsunuz. İş yerinizi açmamış olmanız gerekiyor. Kosgeb’e başvuru yapıyorsunuz. Programa başvurunuz kabul edilirse hibe programından yararlanıyorsunuz.
İş Yeri Sahipleri İçin Destek Programları
İş yeri sahibi iseniz; kosgeb iş geliştirme programlarından faydalanabilirsiniz. Buna ek olarak sanayi bakanlığı, ticaret bakanlığının kendi bünyesinde verdiği yurt dışı ihracat desteklerinden de faydalanabilirsiniz.
Bunlara ek olarak, faydalanabileceğiniz sigorta primi teşvikleri, istihdam teşvikleri vb. teşvik sistemleri de bulunuyor. İŞKUR’ un işbaşı eğitim desteğinden de faydalanma imkanınız var. Bu destekten faydalanmak için en az 2 sigortalı çalışanınızın bulunması gerekiyor.
Tarım İşletmeleri İçin Hibe Programları
KKYDP hibe programı: Tarım ve orman bakanlığı tarafından finanse edilir. 81 ilde geçerlidir.
- Tarımsal ürünlerin (Tıbbi ve Aromatik Bitkiler dahil ) işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve/veya modernizasyonu,
- Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar,
- Su ürünleri sabit yatırımları,
- Hayvansal ve Bitkisel orijinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
- Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,
- Kırsal turizm sayılabilir. Detaylı bilgi tarım bakanlığı sayfasından alınabilir.
TKDK (IPARD) programı:AB birliğinin ticari işletmelere yönelik verdiği tek hibe destek programıdır. 42 ilde geçerlidir. KKYDP konularıyla aynı konuları kapsar. Detaylı bilgi TKDK sayfasından alınabilir.
Hibe Programları Neleri Destekler?
Kosgeb kuruluş masrafları, yatırım için gerekli makine ekipman alımı gibi giderleri kapsar. Tek şartı, girişimcilik belgesinin alınmış olması şarttır. Vergi levhası olmamalıdır.
İş geliştirme için de yapılacak yatırımın makine ekipman ve diğer giderlerine destek olur. Vergi borcu ve SGK borcu olmaması şarttır.
Tarımsal işletmeler için ise eğer başvuruda inşaat varsa inşaat giderlerini karşılar. Buna ek olarak, makine ekipman giderlerini de karşılar. ÇKS belgesinin olması şarttır.
Hibe Oranları Nelerdir?
Programlarına göre değişmekle birlikte genel olarak oran %50’dir. Bazı programlarında %70 e (TKDK) kadar çıkabilir.
Programlarından faydalanırken dikkat edilmesi gereken nokta, yatırımın yapılması için gerekli ödemelerin yapılmış olmalıdır. Yatırım tamamlandıktan sonra ödemeler gerçekleşir.
Programlarından faydalanmak işinize destek olmak amaçlıdır. İşiniz için bir başlangıç sermayesine sahip olmanız gerektiğini lütfen unutmayın.