Hayal Kurma, Uyku Evreleri ve Kabus
Hayal kelimesinin sözlük anlamı; zihinde canlandırılan, gerçekleşmesi istenilen düş, imge olarak kullanılır. Bazılarımızın kurduğu hayaller, korkunç veya tüyler ürpertici olabilir. Ne olursa olsun herkes hayal kurar.
Hayal kurmayı seviyor musunuz?
Hayaller, en temel düzeyde rüyalardı. Rüyalar, uyuduğumuzda, yaşanan imgeler, düşünceler, duygular ve seslerdir. Tanıdığınız tanımadığınız herkesi rüyada görebilirsiniz. Gündelik hayatınızda yaşanan olayları da rüyada görmeniz mümkündür. Diğer taraftan rüyalar, sizin en derin karanlık sırlarınız ya da en özel fantezileriniz olabilir.
Hayal kurmanın bir sınırı yoktur. Uçsuz, bucaksız ne olacağına sizin karar verdiğiniz bir işlevdir. Neden hayal kurmaya başladığımızın bir nedeni yoktur.
Uyku Evreleri:
1. Aşama: Hafif Uyku: Toplam uykunun%5”ini oluşturur. Gözler yavaş hareket eder. Kas hareketleri yavaşlar.
2. Aşama: Göz hareketleri durur. Beyin dalgaları yavaşlar. Toplam uykumuzun yaklaşık %50 sini oluşturur.
3. Aşama: Daha hafif uykularla içiçe geçmiş beyin dalgaları, son derece yavaşlamıştır. Toplam uykunun %6’sını oluşturur.
4. Aşama: Derin Uyku: Bu aşamadaki birini uyandırmak çok zordur.Sıfır göz ve kas hareketi olur.Bu evrede uyandırılırsanız ilk dakikalarda şaşkınlık ve sıkıntı yaşarsınız.Toplam uykunun %15 ini oluşturur.
5. Aşama Rem Safhası: Bütün rüyalar bu safhada görülür. Toplam %20’sini oluşturur.
90 dakika içinde çoğu insan Rem safhasına geçer. Vücut rem safhasındadır. Ama beyin uyanık olduğu kadar etkindir.
Neden Hayal Kurarız?
Neden hayal kurulduğuna dair bir kaç teori olmasına rağmen kimse gerçekten neden olduğuna dair bilgiye sahip değildir. Çeşitli teoriler olmasına rağmen sebebini bilmiyoruz.
Freud’a göre rüyalar bilinçaltımızı yansıtır. Bilinçaltımızda ne yaşıyorsak hepsini rüyalarda gördüğümüzü savunur. Tüm sorunlarımızı rüyalarımızla çözülebileceğini iddia eder. Hayal görmeyenler gerginlik, kaygı ve depresyon hastalığından yakınıyorlar.
Hatırlamayı düşledik
Bazı işlerde performansı arttırmak için uyku önemlidir. Araştırmacılar, insanların uyurken hafızalarının keskinleştiğini iddia etmektedirler.
Sorunları çözmeyi hayal ediyoruz
Araştırmacılara göre, rüya görmenin ya da hayal kurmanın tek bir amacı var. O da sorunlarımızın çözümünü bu safhada yapmaya çalışmak.
Beynimizin çalıştığını düşledik
Sürekli beyin aktivasyon teorisi, rüyaların uzun süreli anılar yaratma ihtiyacının olduğu öne sürülüyor. Hayaller, beyin için geçici bir ekran koruyucu olma niteliğini taşıyor. Bu yüzden uyuduğumuzda tamamen kapanmazlar.
Kabuslar neden var?
Kabuslar aklımızda alevlenir. Canlı ve korkutucudur. Sıradan hayallerin aksine kabuslar bizi uyandırır. Kabusların, en sık rastlanan nedenleri travma ve stres olduğudur. 5-10 yaş arasındaki çocuklar düzenli kabus görürler. Yaşları gereği olan bu durumu belli bir zaman diliminden sonra aşacaklar.
Kabusların Nedenleri
- Uyku veya solunum bozuklukları
- Korku
- keder, üzüntü
- Bazı ilaçlar veya ilaç kullanımı
Tekrarlayan kabuslarınız varsa, bilinç altınız sizi uyarıyor olabilir. Kabusları görmezden gelmeyin. Kabusları neden gördüğünüzü çözmeye çalışın. Sorununuzun kaynağı orası olabilir. Eğer, kabus görme sorununuzu tek başınıza çözemiyorsanız profesyonel bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Kötü rüyaların neden olduğunu bulabilir. Size yardım edebilir.
Bir kabus ne kadar gerçek ya da gerçekçi olursa olsun gerçek olmadığını unutmayın. Kabuslar gerçek hayatta olamazlar.