Görelilik Kuramı İzafiyet Teorisi


0

Görelilik Kuramı – İzafiyet Teorisi

Görelilik kuramı diğer adıyla izafiyet teorisi modern fiziğin temel taşlarından biridir. Formülü e=mc² olarak bilinir. Bilgisayarlardan kol saatine kadar her şeyin nasıl işlediğini açıklar. Albert Einstein’ın 1905’te özel izafiyet teorisi ve 1916’da genel izafiyet teorisi olarak iki teoride formüle ettiği fikirleri, dünya tarihinde bilimsel düşüncenin en büyük adımları olarak görülür.

izafiyet teorisi
izafiyet teorisi

Güneş Tutulmasında Fark Edilen Sapma

Einstein, 1919 yılında gerçekleşen Güneş tutulmasına bakarak yıldızlardan gelen ışık ışınlarının Güneş’in yer çekimi ile çizgisinden saptığını gözlemledi. Bu gözlem sonrasında, uzaklık ve zamanın mutlak olmadığı, hareket ve yer çekimine göre değiştiği sonucuna vardı.

E=MC²’nin Açıklaması

Einstein’ın, Isaac Newton’ın 1667’de 24 yaşındayken bulduğu yer çekimi teorisinden sonra devrim niteliğinde ki bu buluşu bilinen fizik kurallarını değiştirdi. Einstein’ın doğanın kanunlarını açıkladığını iddia ettiği ünlü matematik denklemi e=mc²’nin açıklaması; enerji eşittir kütle çarpı ışık hızının karesi.

einstein aynştan izafiyet teorisi

Biraz daha açacak olursak enerji, madde ile aynı ve bir olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Evrenin başlangıcında ki büyük patlama teorisi, kara delikler teorisi, nükleer dünyanın ve evrenin işleyiş biçimini açıklayan bu teori 2008 yılında Laurent Lellouch Kuramsal Fizik Merkezi tarafından kanıtlandı.

İzafiyet Teorisi Kanıtlandı

Bu çalışmada yer alan Fransız, Alman ve Macar bilim adamları süper bilgisayarların hesap yapabilme yeteneklerinden yararlanarak atom altı parçacıklar olan proton ve nötronların kütlesini ölçmeyi başardılar.

Proton ve nötronlar, kuark adı verilen daha küçük parçalardan oluşur. Kuarklar ise Gluon adı verilen bir başka temel parçacıktan oluşuyor. Son araştırmalara göre maddenin temel parçalarından Gluonların kütlesi 0, Kuarkların kütlesi ise yüzde 5’lik bir alanı kaplıyor.

Asıl soru şu: Madde kütlesinin %5’i Kuarklardan geliyor ise %95’i nerede?  Yapılan son araştırmaların verileri ışığında Gluon ve Kuarkların etkileşiminden doğan enerji %95’lik alanı dolduruyor.

Bu durum Einstein’in e=mc² formülününün doğru olduğunu, ortaya çıkan enerjinin, kütle ile ışık hızı karesinin çarpımına eşit olduğunu gösteriyor. Einstein, e=mc² formülü ile kütlenin enerjiye, enerjinin de kütleye dönüşebileceğini ileri sürmüştü. Bu denklemin önemi kısa sürede anlaşılmış ve 2. Dünya Savaşı sırasında atom bombasının yapımında kullanılmıştı.

Işıktan Daha Hızlı Bir Madde Yoktur

Einstein’ın ışıktan daha hızlı bir enerji ya da maddenin var olmadığını öne sürmüştü. 2010 yılında İsviçre’de bulunan CERN’deki (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü)  bilim insanları, nötrinoların (atom altı parçacıkların) ışık hızından daha hızlı hareket ettiğini ortaya çıkaran bir deney yaptı.

Eğer ışık hızından daha hızlı bir madde var ise şimdiye kadar yapılan evrenin yaşı ve modern fiziğin bu teori üzerine kurulan tüm kuramları hiç bir şey ifade etmeyecektir.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş onlarda beğensin!

0
Yusuf Albayrak
Biz de meşhurdur "kimse kendinden daha bilginini sevmez" bu da bizim yüzyıllar boyu süre gelen "Türk özgürdür, kimseye boyun eğmez" kalıbının bir parçasıdır. "Kişi kendi gibi sanır herkesi" düşüncesinden ziyade, eğri oturup doğru konuşuyor bilgimizi demagojistçe paylaşıyoruz.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Format Seç
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Trivia Test
Bilgiyi kontrol etmeyi amaçlayan doğru ve yanlış cevaplarla ilgili sorular dizisi
Anket
Voting to make decisions or determine opinions46/5000
Hikaye
Embed ve Visual ile Biçimlendirilmiş Metin
Liste
Klasik İnternet Dinletileri
Geri Sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Listeyi Aç
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi gönderim için oy verin
İlan Listesi
En iyi liste öğesine karar vermek için oylama veya reddetme
Uydurma
Özel uydurmalar yapmak için kendi resimlerinizi yükleyin
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud Embedleri
Görsel
Fotoğraf ya da GIF
Gif
GIF Formatı