Girişimcilik Nedir?
Girişimcilik, son yılların trendi olan bu meslek nedir? Siz de bir girişimci misiniz? Anlamını tam olarak bilmediğimiz halde her iş kurmak isteyene artık girişimci mi diyoruz?
Girişimcinin kelime anlamı:
Ticaret, endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse, müteşebbis demektir.
Konumuz herkesin girişimci olup olamayacağı. Girişimcilik nedir? Ne değildir? Sadece sermayenizin olması sizi girişimci yapar mı ? Tabi ki yapmaz. Ancak sermayesiz de olmaz. Parlak ya da uygulanabilir bir fikriniz var diye girişimci olamayacağınız gibi, sermayeniz olduğu içinde girişimci olmazsınız.
Girişimcilerde Olması Gereken Özellikler
Girişimci olmak için 3 tane önemli özellik var .
1. Fırsatlardan yararlanma becerisi
2. Güçlü bir motivasyon duygusu
3. Para kazanma arzusu
Sermayesiz Girişimci Olmak Mümkün Mü?
Girişimci olmanın en önemli detayı; sermayenizin olması gerektiğidir. Sermayesiz iş kurulamaz. Sıfır sermaye, iş kurmak ve girişimci olmak için yeterli olmayabilir. Girişimcilik için en azından başlangıç yatırım maliyetleri ve sabit masrafları karşılayacak sermayenizin olması önemlidir.
Girişimcilik Başarı Hikayeleri
Başarı hikayelerinin bir çoğunda anlatılırken es geçilen nokta, başlangıç sermayelerinin bulunmasıdır. Sermayesi olmayanlarda, genelde borç alarak başlamışlardır ancak bu da çok doğru bir yaklaşım değildir. Uzun lafın kısası, tüm anlatılan başarı hikayelerine rağmen, girişimcinin dünyasında toz pembe tablolara pek yer bulunmuyor.
Girişimcilikte Aranan Özellikler
- Girişimcilikte doğru fikri bulmak önemlidir. Size sektörün ilki olma fırsatı sağlıyorsa, kazanmama şansınız yok denecek kadar azdır.
- Hızlı hareket etmelisiniz. Karar verme konusunda, yaşayacağınız en ufak bir gecikme, fırsatları kaçırmanıza neden olabilir.
- Fikrinizi gerçekleştirmek için harekete geçin. İkramiyeyi bilet almadan kazanamazsınız. Harekete geçmek sizi başarıya götürür.
- Fikrinize ve işinize odaklanın.
- Moralinizi yüksek tutun ve pes etmeyin. Azimli, sabırlı ve yoğun emek harcamak, pes etmemek bir girişimciyi diğer yatırımcılardan ayırır.
- Ortaklarınızı iyi seçin. Girişimcilik dünyası, ortaklık kurmak ya da bir ortakla çalışmaktan hoşlanmazlar. Eğer ortaklı çalışacaksanız, ortaklarınızı iyi seçmek sizi diğerlerinden ayıracak özelliklerden biri olacaktır.
Girişimcilikte Devlet Destekleri
Girişimcilik konusunda devlet tarafından verilen destekler bulunmaktadır. Desteklerden faydalanmak için ise girişimcilik kursuna gidilmesi zorunludur. Desteklerden faydalanmak için önce gereken harcamayı yapmanız gerekir. Siz de bu desteklerden faydalanmak için girişimcilik belgesi alabilirsiniz.