Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji bir kas-iskelet hastalığı olarak tanımlanır. Fibromiyalji hastaları genel olarak mükemmelliyetçi olan insanlardır. Genellikle kadınlarda erkeklerden daha çok ve yoğun görülür. Genetik ve çevresel faktörlerin etkilediği tahmin edilmektedir.
Fibromiyaljinin Nedenleri
Enfeksiyonlar: Geçirilen enfeksiyonlar, fibromiyaljiyi tetikleyebilir ya da varsa atak geçirmenize neden olabilir.
Travmalar: Travma geçiren insanlarda tetiklenebilir. Hastalığının travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkili olduğu bildirilmiştir.
Genetik Faktörler: Ailenizin hikayesinde kas-eklem hastalıkları varsa muhtemelen sizde de fibromiyalji olabilir.
Stres: Fiziksel ya da duygusal strese bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bir anda ortaya çıkan bir hastalık değildir. Stresin birikerek fibromiyaljinin ortaya çıkmasına neden olur.
Kişilik Yapısı: Her şeyin mükemmel olması için uğraşan kişilerde daha çok görülür. Özellikle kadınlarda erkeklerden çok görülmektedir. Çabuk etkilenen hassas kişilerde görülme olasılığı yüksektir.
Fibromiyaljinin Teşhisi
Fibromiyalji yaygın kas ve eklem ağrısı olduğu için genellikle semptomlar diğer hastalıklarla karıştırılır. Oysa ağrıları çok yoğundur. Sırt, omuz ve zaman zaman bel kısmında da görülebilir. Ataklarla ilerleyen bir hastalıktır.
Belirtileri ağrı ve acı noktasını söylemesine rağmen yakınları hastayı pek ciddiye almaz. Çünkü dışarıdan gözle görülür bir şey yoktur. Oysa, hastanın çektiği acı ve ağrı gerçektir. Fibromiyaljinin teşhisi başka hastalıklarla rahatlıklarla karıştırılabilir.
Bazı uzmanlara göre sorun psikiyatrinin konusudur. Bazı uzmanlara göre ise fizik tedavi bölümünün konusudur. Ataklara zaman zaman gerginlik baş ağrıları da eşlik eder. Bazı hastalarda ağrı ve acı o kadar yoğundur ki hasta evden çıkmak dahi istemez. Sosyal hayattan kendisini soyutlar.
Fibromiyalji Noktaları
- Başın arkası
- Omuz üstleri
- Üst göğüs
- Kalçalar
- Dizler
- Dirsekler
Bu noktalarda ağrı hissetmek, teşhis için yeterli değildir. Yeni yaklaşıma göre, üç aydan daha fazla süren yaygın ve kronik ağrılar bulunuyor ve bunu açıklayacak tıbbi bir durum yoksa bu ağrılar fibromiyalji ağrılarıdır.
Fibromiyalji Belirtileri
- Yorgunluk
- Uyku problemleri
- Dinlenmiş hissetmemek
- Baş ağrısı
- Depresif ruh hali
- Kaygı, anksiyete
- Odaklanmakta zorlanmak
- Kulaklarda Çınlama
- Nefes alımında zorlanmak
- Çabuk Yorulma
Fibromiyalji Atakları Belirtileri
Şiddetlenen ağrı ve yorgunluk atağın belirtilerinden biridir. Bazen eklem ve kaslarda ağrı yerine sadece dayanılmaz gerilim baş ağrıları da atağın belirtilerinden olabilir. Bazen de öncelikle karamsarlıkla başlayan ruh halini, rahatsız edici bağırsak hareketleri izleyebilir. Bunlara ek olarak da kas ve eklem ağrıları bir arada görülebilir.
Fibromiyalji Tedavisi
Fibromiyaljinin belli bir tedavisi maalesef yoktur. İlaçla tedavi ve yaşam biçimi değiştirme yöntemi ile 2 aşamalı bir tedavi yöntemi tercih edilebilir. Ancak tüm bu aşamalara rağmen, fibromiyaljinin ağrılarının dindirilmesi esasına dayanan bir yaklaşımı vardır. Ağrılar tamamen kaybolmaz, hafifler.
Fibromiyalji tedavisinde alternatif tıp, tamamlayıcı tıp yöntemlerinden faydalanılabilir. Ayrıca yürüyüş ve hafif egzersizlerde atakların daha rahat geçirmenize neden olabilir.
Tamamlayıcı Tıp Tedavileri
- Akupunktur
- Meditasyon
- Yoga
- Masaj terapisi
- Dengeli ve sağlıklı bir diyet
- Düzenli egzersiz
- Geceleri yeterince uyumak da etkili olabilir.
Hastaların yaşam kalitesini negatif yönde etkileyen bir hastalıktır. Bazı hastalar duydukları ağrı ve acılar yüzünden evden bile çıkmak istememe durumuna kadar gelebilir. Fibromiyalji hastaları, yaşam biçimlerin değiştirmeli, daha aktif ve sosyal bir hayat tarzı seçmelidirler.