Ergenlik Döneminde Çocuğunuzla Ateşkes Yapmak


0

Ergenlik Döneminde Çocuğunuzla Ateşkes Yapmak

Ergenlik döneminde çocuğunuzla ateşkes yapmak aslında sandığınız kadar da zor olmayabilir. Ergenlik döneminin iniş ve çıkışlı ruh halleri her halükarda hem ebeveynleri, hem de ergenlik dönemini geçiren gençler için bunaltıcı bir dönem halini alabiliyor.

ergenlik döneminde çocuğunuzla ateşkes yapmak

Ebeveynler bu değişken ruh hallerine sahip  gençlere nasıl yaklaşacağını bilemezken gençlerde bu inişli çıkışlı ruh hallerini nasıl idare edeceğini bilemiyorlar. Tam da bu nokta da bir de kuşak çatışması girince iş daha da karmaşık bir hal alıyor. Oysa ki bu dönem belli anahtar noktaları uygulayan ebeveynler ve gençler için rahat bir şekilde atlatılabilir.

Anne-Babaların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

  • Çocuğunuzun ruh hallerinin normal olduğunu kabul etmeniz de fayda var.
  • Gençlerin fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden hayatlarında büyük değişiklikler oluyor. Bu yüzden ruh hallerinin değişken olması da diğer zamanlara göre daha fazla olabiliyor.
  • Çocuğunuzla iletişimi koparmamanız, çocuğunuzun duygusal iniş çıkışlarını daha kolay yönetmesine yardımcı olur.
  • Gençlerin ruh hali gündelik hayatlarını çok fazla etkiliyorsa bu ergenlikten olamayabileceği gibi daha farklı zihinsel sağlık sorunlarına da işaret ediyor olabilir. Gözlemleyin.
  • Çocuğunuzun duyguları ve davranışları konusunda endişe duyuyorsanız mutlaka doktora danışmanızı tavsiye ederiz.

Ergenlik Ruh Halleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Yetişkinlerde olduğu gibi ergenlerde de bazı günler çok neşeli bazı günlerde düşük motivasyona sahip olabilir. Bu normal bir durumdur.
  • Çocuğunuzun ruh halleri normale göre daha fazla inişli ve çıkışlı olabilir. İniş ve çıkışların nedeni fiziksel, sosyal, psikolojik ve duygusal sebepleri olabildiği gibi çoğu zaman da hiç bir nedeni olmaz. Ergenlik iniş çıkışlarının nedenlerini saptayamazsınız.
  • Çocuğunuzla ilişkinizin değiştiğini fark edersiniz. Sizinle duygusal dünyasını paylaşma şeklinin değiştiğini fark edersiniz.
  • Çocuğunuz daha fazla mahremiyet isteyebilir. Bunu huysuzluk ya da agresiflik olarak algılamayın. Bu aslında çocuğunuzun olgunlaştığının ve bağımsız hale gelmiş olduğunun işaretidir.
  • Çocuğunuz hala sizin gözetiminde ve desteğinize ihtiyacı olmasına rağmen bu ergenliğin sağlıklı bir parçasıdır.

Ergenlik Ruh Hallerinde Yapmanız Gerekenler

İniş ve çıkışlar sürecektir. Bunu engellemek için yapabileceğiniz bir şey yok. Ancak çocuğunuzun bu iniş ve çıkışları yönetmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler var.

  • Çocuğunuzun ruh hallerini anlamasına yardımcı olun. Çocuğunuzun ruh hallerinin normal olduğunu bilmesi önemlidir. Sizin de bazen moral olarak düşük ve keyifsiz, bazen neşeli olduğunuzu bunun normal olduğunu anlamasında fayda var. En önemlisi keyifsiz ve düşük ruh halinde olduğunda yanınızda olduğunuzu bilmesidir.
  • Çocuğunuzla iletişimde kalın. Çocuğunuzla iletişimde kalmak, sizinle bağlarının kopmamasına yardımcı olur. Çocuğunuzun hayatında olup bitenleri aktif bir şekilde dinlemek, duygusal iniş ve çıkışların tetikleyicilerini anlamanızda ve durumu toplamanız da fayda sağlar.
  • Çocuğunuzun yeni şeyler deneyimlemesine izin verin. Ancak aynı zamanda da gözlemleyin. Gençler konuşmak istemeden, onları konuşmaya zorlamayın. Bu durum aranızın bozulmasına ve sizi çatışmalara sürükleyebilir.
  • Çocuğunuzun sorunlarını onunla birlikte çözün. En azından çözüm sürecine katkıda bulunmasını sağlayın. Problem çözme, çocuğunuzun pratik yaparak daha iyi olacağı değerli bir yaşam becerisidir.
  • Çocuğunuza rol model olun. Sorun çözmedeki başarınızı, gördüğünde çocuğunuz sizi örnek olacaktır. Hala çocuğunuzun rol modelisiniz unutmayın. Ergenlik döneminde çocuğunuzla ateşkes yapmak kolaydır.

Çocuklar günler ve haftalar hatta saatlerce kendilerini üzgün, yalnız ve güçsüz hissedebilirler. Bu ruh hali, 2 haftadan daha uzun sürüyorsa durumu mutlaka doktorunuza danışmanız yerinde olacaktır.


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş onlarda beğensin!

0
Didem Siklon

ZİRAAT MÜHENDİSİ.AB PROJELERİ UZMANI. AGRANAS DANIŞMANLIK FİRMASI SAHİBİ
Bir Format Seç
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Trivia Test
Bilgiyi kontrol etmeyi amaçlayan doğru ve yanlış cevaplarla ilgili sorular dizisi
Anket
Voting to make decisions or determine opinions46/5000
Hikaye
Embed ve Visual ile Biçimlendirilmiş Metin
Liste
Klasik İnternet Dinletileri
Geri Sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Listeyi Aç
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi gönderim için oy verin
İlan Listesi
En iyi liste öğesine karar vermek için oylama veya reddetme
Uydurma
Özel uydurmalar yapmak için kendi resimlerinizi yükleyin
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud Embedleri
Görsel
Fotoğraf ya da GIF
Gif
GIF Formatı