Bitkilerin Duyguları Var Mıdır


3
3 Puanlar

Bitkilerin Duyguları Var Mıdır?

Bitkilerin duyguları var mıdır sorusunun cevabını merak ediyor olabiliriz. Evimizde baktığımız süs bitkilerimiz acaba bizi anlayabiliyor mu ya da sevincimizi, hüznümüzü hissedebiliyor mu? Eğer araştırmalar doğruysa ve hissedebiliyorlarsa kederimizi ve sevincimizi sessizce bizimle paylaşan dostlarımız var demektir.

USA’in tanınan yalan makinesi uzmanı Clee Backster, 1966 senesinde uykusuz kaldığı bir gece aklına bir fikir geldi. Poligraf aygıtının elektrotlarını büyük yapraklı tropikal bir bitkinin üstüne yerleştirdi. Bu makine insanların çeşitli duygularının elektriksel değişimlerini ölçüyorsa bitkiye de su döktüğümüzde mutlu oluyordur diye dalga geçercesine düşündü. Bitkiye su döktüğünde galvonometre zikzak hareketleriyle aşağı yönde indi. Fakat Backster yukarı yönde hareket etmesini bekliyordu. Yaprağı oldukça sıcak bir kahveye daldırdığında da beklediği tepkiyi göremedi. Bu kez ise kibriti alıp bitkiyi yakmayı düşündüğünde bitki, delirmiş gibi galvonometrenin ibresi tavan yaptı. Henüz sadece düşünmüştü. Nasıl olabilir? Bitki düşüncelerini mi okumuştu Backster’ın?
Bu başlangıçla beraber deneyler deneyleri kovaladı. Bitkiler sadece düşünceleri okumuyor çevredeki duyguları da hissedebiliyordu. Elinize iğne battığındaki acıyı bile hissedebiliyorlar. Hatta kendilerinden çok çok uzakta bile yaşanan hüzünleri ve sevinçleri hissedebiliyorlar.

Bir gün botanikçi bir kadın bitkilerin yanına geldiğinde tüm bitkiler birden bire sessizleşti. Makinada hiç bir tepki okunmuyordu. Taa ki botanikçi kadın havaalanında uçağına binip gittikten 45 dakika sonrasına kadar tepkisiz kaldılar. Backster, botanikçinin bitkileri kurutup ölçümler yapan biri olduğunu öğrendiği zaman anladı bitkilerin korkudan bayılmış olduklarını.

Bitkilerin Duyguları Var Mı

Backster’ın aklına bir deney gelmişti. 6 farklı yardımcısına görev dağılımı yaptı. Aynı gece aynı saatlerde yapılacak şekildeydi. Birine, gece yarısı laboratuvardaki bitkilerden bir tanesini söküp parçalamasını söyledi. Ertesi gün görevlendirdiği kişi laboratuvara geldiğinde bütün bitkiler haykırıyordu yani galvonometre ibreleri tavan yapmıştı. Bu deney sonucunda bitkiler sadece hissetmekle kalmıyor olayları hafızalarında da tutabiliyorlardı.
Amerika’daki adli vakaların bazılarında bitkilerin hafızalarına bakılarak şahitliğine başvuruldu. Bitkiler yalan söylemeyi bilmediğinden yanlış sonuçlar vermiyorlardı. Amerika’daki bu çalışma makale olarak yayımlanınca dünyanın her yerindeki bilim adamları meraklanıp araştırma yapmaya devam ettiler. Bir araştırmaya göre koparılmış olan bir yaprağa güzel sözler söylendiğinde diğer yapraklardan aylarca daha fazla yaşadığı gözlemlenmiştir. Hatta kötü davrandığımız bitkiler intihar edebiliyor. Araştırmalar arttıkça bitkilerle iletişimimiz güçlenirse bize tarihin tüm yaşanmışlıklarını anlatabilirler.
Avatar filmindeki bitkilerin hisleri olduğu sahneler ise bu araştırmalar sonucu esin kaynağı olmuştur.
Unutmayalım ki bir bitkiye kötü davranılırsa diğer bitkiler de bunu hissedebiliyor. Onların da duyguları ve hisleri olduğunu bilerek besleyip sevelim..


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş onlarda beğensin!

3
3 Puanlar
Yusuf Albayrak
Biz de meşhurdur "kimse kendinden daha bilginini sevmez" bu da bizim yüzyıllar boyu süre gelen "Türk özgürdür, kimseye boyun eğmez" kalıbının bir parçasıdır. "Kişi kendi gibi sanır herkesi" düşüncesinden ziyade, eğri oturup doğru konuşuyor bilgimizi demagojistçe paylaşıyoruz.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Format Seç
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Trivia Test
Bilgiyi kontrol etmeyi amaçlayan doğru ve yanlış cevaplarla ilgili sorular dizisi
Anket
Voting to make decisions or determine opinions46/5000
Hikaye
Embed ve Visual ile Biçimlendirilmiş Metin
Liste
Klasik İnternet Dinletileri
Geri Sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Listeyi Aç
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi gönderim için oy verin
İlan Listesi
En iyi liste öğesine karar vermek için oylama veya reddetme
Uydurma
Özel uydurmalar yapmak için kendi resimlerinizi yükleyin
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud Embedleri
Görsel
Fotoğraf ya da GIF
Gif
GIF Formatı