Bilinç Altı ve Beynin Yapısı
Bilinç altı ve beynin yapısı birbirini tamamlayan 2 önemli unsurdur. Düşünme şeklimize, karakterimize göre bir bilinç altı oluştururuz. Bilinç altı hayatımızda bize kolaylık sağlayabilir ya da bize zorluk çıkartabilir.
Bilinç Altı
İlk defa duyduğumuz verileri bilinç altımıza kaydederiz. Kaydettiğimiz olayları kanıtlayacak gelişmeler art arda gelirse, bizim için kaydedilen olay ya da fikir tartışmasız hale gelir. Bu durumda bizi, benzer olaylarla karşılaştığımızda olayların doğru olduğuna inanmamızı sağlar.
Stres ve kaygılıyken beynimiz nasıl işler?
Kişi stres ve kaygılı iken ilk etkilenen sistemimiz bağışıklık sistemidir. Vücut savunmaya geçtiği anda kollara ve bacaklara daha fazla kan pompalanır. Stres ve kaygılı insanların ilk etkilenen yeri yani ilk sorun yaşadıkları yer sindirim sistemidir. Stres ve kaygı duymuyorken, bilincimiz iş başındadır.
Beynimizin frontial bölgesi hareket halindedir. Bu durum stres ve kaygı altındayken değişir. Bilinçsizlik baş gösterebilir. Böyle durumlarda, beynin arka bölgesi hareket halindedir. Frontal bölge durur. Bilinçsiz hareket başlar.
Beynin Yapısı
Merkezi Sinir Sistemi
- Beyin
- a) Arka Beyin
- b) Orta Beyin
- c) Ön beyin
- d) Beyin kabuğu
Arka Beyin
Arka beyin 3 kısıma ayrılır.
- Medulla: Kalp atışı, nefes alımı ve kan basıncı dolaşımı ile ilgili bölümüdür.
- Pons: Uyku ve uyanıklık döngüsünü sağlar.
- Beyincik: Denge ve hareketlerin art arda koordineli bir şekilde oluşmasını sağlar.
Orta Beyin
Orta beyin görme ve işitmem merkezidir. Ağrı ve acının kaydedilmesini sağlayan merkezdir.
Ön Beyin
2’ye ayrılır.
Talamus: Koku dışında beynimize gelen tüm verilerin ilgili merkezlere dağıtıldığı bölümüdür.
Hipotalamus: Yeme, içme, kızgınlık, öfke vb. bütün duyguların yaşanmasının sağlandığı ve gerekli kimyasalların salgılanmasını sağlayan orkestra şefidir. Hipofizden sonra en önemli merkez konumundadır.
Beyin Kabuğu
Kıvrımlı olan bölümdür. Parmak izi gibi herkeste farklı olma özelliğini taşır.
Beyin Kabuğu 4’e ayrılır.
Oksipital Lob: Arka kısmı oluşturur. Görme merkezidir.
Temporal Lob: Şakakların arka kısmında yer alır. Yüz tanıma, denge ve dil merkezidir. Kızgınlık ve hoşnutsuzluk gibi duyguları da kontrol eder.
Perietal Lob: Üst kısımda bulunur. Kas ve eklem bilgilerini kontrol eder. Biri siz yol tarifi sorduğunda bu kısım etkilidir.
Frontal Lob: Alnın hemen arkasında bulunur. Hemen her hareketimizden sorumludur. Bilincin merkezidir.
Beyninizin sağ lobunu kullanıyorsanız, sol elinizi, beyninizin sol lobunu kullanıyorsanız sağ elinizi kullanırsınız.
Limbik Sistem: Duyguların ve hafızanı etkin olduğu sistemdir. Bilgiyi işlemek için çok tekrar etmek gerekir. Yeni bir şey öğrendiğinizde 1-2 kereden fazla tekrar ederseniz öğrendiğiniz şeyi unutmazsınız ve beyninize kaydedilir.
Çevresel Sinir Sistemi
2 ye ayrılır. Somatik Sinir Sistemi. Otonom Sinir Sistemi
Otonom Sinir Sistemi
Sempatik Sinir Sistemi: Kalp atışının hızlanması, kan basıncının yükselmesi vb. olağan üstü durumlarda devreye girerek alarm vazifesi görür. Olağan dışı duruma adapte olmak için her şeyi yapar.
Para Sempatik Sinir Sistemi: Olağan dışı durumdan kurtulup normal dönmemizi sağlar. Sempatik ve Para sempatik sistem birbirini ardışık olarak takip eder.
Bilinç altı 3 yaşında bir çocuk zekasına sahiptir. Bilinç altına belli duygular kaydolur ve biz buna göre yaşarız. Bir bilgi ilk öğrenildiği andan, bilinçaltı onun çevresine duvar örer. Bilgiyi korumak ve kollamak önemlidir. Bilgiye ters bir bilgi geldiğinde bu duvara çarpar ve yansır. Bilinçaltının tek bir görevi vardır. Yaşamamızı sağlamak.
Bilinçaltı, bir şeyi ya da bilgiyi söylendiği gibi algılar. Bilinçaltı, ilk söylemi yapan kişinin söylemi ile değişir. Bilinçaltı yorum yapmaz. Açıklama yapmak gerekir. Net bilgiye ihtiyaç duyar. Beyin önce olumluyu sonra olumsuzu algılar.
Olumlu düşün olumlu olsun cümlesinin dayanağı bu durumdur.