Bebeklerde Ağlama Çeşitleri ve Anlamları
Bebeklerde ağlama çeşitleri ve anlamlarını anlatıyoruz. Ağlamak, bebeğinizin sizinle yani annesiyle iletişim kurma çabasıdır. Bebekler konuşamayabilirler ancak sizinle iletişim kurmak için kendilerince yöntemleri vardır, ağlamak gibi. Ağlama çeşitlerinin kendi arasındaki farkları bilmeniz, bebeğinizle iletişim kurmanızı kolaylaştıracaktır.
Bebeklerde Ağlama Çeşitleri
Bebekler, iletişimlerini ve dertlerini ağlayarak gösterirler. Bebeklerin her istedikleri şey için farklı ağlama çeşitleri bulunur. Her ağlama çeşidi birbirinden farklılık gösterir. Bazı ağlama çeşitlerinin anlamını yakalamak kolay olsa da bazı ağlamalar için ebeveynler ufak ipuçlarından faydalanırlar. Size bu yazımızda bu ipuçlarından bahsediyor olacağız.
Ebeveynler İçin Bebek Ağlama Çeşitleri İpuçları
1. Açım: Göğüste kenetlenme, dudak emme ve şapırdatma hareketine eşlik eden parmağı ağza sokma hareketi. Bebeğinizin aç olduğunu anlatmaya çalışıyor demektir. Eğer bu hareketlere düşükten başlayıp giderek yükselen ve tekrarlayan ağlama ve çığlıklar eşlik edebilir. İşte bu durumda yapmanız gereken acilen bebeğinizi doyurmaktır.
2. Yeterince Yorgunum ya da Rahatsızım: Burundan gelen yoğun bir ağlama, üstelik giderek yoğunlaşıyorsa bebeğin yeterince yorulduğu anlamına gelir. Bebeğinizin uykusu gelmiş demektir. Bu arada ağlamaya göz ovalama, kulak kısma ve esneme eşlik ediyorsa bebeğinizin yeni ve temiz bir beze ihtiyacı olduğu anlamına gelebilir. Bu belirtileri gördüğünüz ve duyduğunuzda ilk olarak bebek bezini kontrol edin. Bebeğinizin yeterli uykuyu almasını sağlayın.
3- Yeterince Gürültülü: Telaşlı ve çığlık çığlığa bir ağlama çeşidine hazırlıklı olun.Bir de üstüne kafasını bir yerden bir yere çevirme hareketi de eşlik ediyorsa , bebeğiniz bulunduğu ortamdan sıkılmış ve korkmuş olabilir.Ortamdan uzaklaştırın ve sakinleştirin.
4- Sıkıldım: Kaos ağlamasıyla başlar. Önce sakin sonra bir anda telaşlı ve öfkeli bir ağlamayla karşı karşıya kalırsınız. Bir de üstüne ne yaparsanız yapın susmuyorsa bebeklerde kapris dünyasına merhaba demiş olabilirsiniz. Acilen bebeğinizi alın ve onunla oynayın. Oynarken nerede ağlamayı bir anda olsa bırakıyorsa o hareketi yapmaya, oyunu oynamaya devam edin.
5- Gazım var ağlaması: Gazı olan bebekler sadece ağlamazlar. Kıpır kıpır oldukları yerde duramazlar. Genel olarak gaz öğleden sonra veya akşam geç saatlerde ortaya çıkar. Ağlaması hiç durmaz. Gazı olan bebeği sakinleştirmek çok güç olsa da bebeğinizin sırtını sıvazlayarak, karnını, karnınıza dayayarak sırtını ovalayarak gaz sıkıntısından kurtarabilirsiniz.
6- Hastayım: Bebekler bazen burundan gelen düşük desibelde ve yavaş yavaş ağlarlar. Bu arada acı ve ağrılı bir ağlama olabilir. Bu durumda, belirtileri gözlemleyin. Bebekler hastalanabilirler, bu normaldir. İç güdülerinize güvenin. Semptomları gözleyerek mutlaka doktorunuzla görüşün.
Bebekler Sebepsiz de Ağlayabilirler
Bebekler çoğu zaman nedensiz de ağlarlar. Üstelik bu oran %80-90 oranındadır. Bu ağlamalar, genelde akşam saatlerinde, herkesin eve toplandığı ve yemeğin hazırlanması herkesin aç ve yoğun olduğu stresli zamanlara denk gelir.
Böyle durumlarda ve tekrarlayan ağlamalara bakıp bebeğinizle iletişiminizi güçlendirebilirsiniz. Bebeğinizin neden ağladığını zamanla anlamaya başlayabilirsiniz. Çünkü her seferinde ağlamalar ve ağlama tekrarları olacaktır. Bir süre sonra bebeğinizle, aranızdaki dili ve bağı geliştirebileceksiniz.
Ağlama karşısında çaresiz hissetmeyin
Gaz ağlamaları, bazen sizi çaresiz bırakabilir. Bu durumda, derin bir nefes alın. Kendinizi sakinleştirmeniz faydalı olacaktır. Yakınlarınızdan yardım isteyin. Ağlamalar, karşısında kontrolünüzü kaybedeceğinizi düşünüyorsanız, bebeğiniz için yakınlarınızdan yardım istemeye çekinmeyin. 10 dakikalık bir ara size iyi gelecektir.