Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali’nin 1943 yılında yayımladığı bir romanıdır. Kürk Mantolu Madonna romandan çok, uzun bir hikaye sayılabilir. Sabahattin Ali romantik sayılacak bir konuyu ve kişilerini gerçekçi bir tutumla ele alıyor. Bu tutum, yaşamla düş arasındaki çatışmay ısergilemeye elverişli düştüğü için, hikayeye bir çeşit gerilim ve canlılık kazandırmakla kalmıyor, içeriğe belirli bir oranda inandırıcılık da katıyor.

Kürk Mantolu Madonna’da Maria Puder isimli karakter, Madonna Delle Arpie tablosundaki Bakire Meryem’e benzetilerek betimlenmiştir.

Kürk Mantolu Madonna’ nın adı önce Lüzumsuz Adam’mış. Sabahattin Ali Z ve S sesleri arasındaki çatışmadan hoşlanmadığı için kitabın adını değiştirmiş. 10 bölümünü gazeteye verdikten sonra, eserin geri kalanını günü gününe yazmış. 1948’de Saik Faik “Lüzumsuz Adam”ı kendi eserine ad yapmıştır.
Söylentilere göre Maria Puder, Sabahattin Ali’nin gerçek aşkıdır.
Sabahattin Ali 1929’da yazdığı bir eski şiirinde -“Mesnevi”de- Almanya’ daki yaşamını arkadaşı Mustafa Seyit Sütüven’e anlatırken sarı saçlı kadın dostlarından söz açar: 6 Mart 1933’te yazılmasına karşın, Sabahattin Ali’nin ancak 1991 ‘de yayımlanan bir mektubu da bunu doğrulamaktadır: “Almanya’da Frolayn Puder isminde bir hatuna ziyadesiyle aşıktım. Yolda mütemadiyen kızcağızın yüzüne dalar, önümü görmezdim, o da hafif bir tebessümle başını bana doğru çevirerek bu salaklığımı mazur gördüğünü anlatmak isterdi. Aşık olduğum kimseler arasında bana bu kadın kadar iyi muamele edeni olmamıştır. Parmağının ucunu bile koklatmadığı halde beni kırmaz, aramızda genişlemeyen ve daralmayan muayyen bir mesafe muhafaza etmesini gayet iyi bilirdi …
Sabahattin Ali’nin arkadaşlarından Muvaffak Şeref’ e göre:”Eskiden Taksim’de Camlı Köşk’te bir Macar orkestrası vardı. Orkestra kadınlardan kurulu idi. Sabahattin bu kadınlardan biriyle arkadaş oldu. Kadın gri renkte bir kürk giyerdi. Sarışındı. Adı Lili. İyi keman çalardı. Liko Ammaronu konservatuvara almak istemişti. Sanıyorum ki Kürk Mantolu Madonna odur.”
0 Yorum