Aşçılık


-1
-1 Puanlar

Aşçılık

Son yılların en gözde meslek haline gelen aşçılık çok popüler. Yeme-içme sektörünün hızla gelişmesi, aşçılık mesleğini cazip hale getirdi. Hatta, kendi mesleğini bırakıp aşçılığa başlayanlar da var.

aşçılık

Aşçılık Neden İlgi Görüyor?

Aşçıların işsiz kalma riski yok. Üstelik, aldıkları ücretler astronomik. Öyle ki, bonservis alıp transfer olanlar var. Bu da aşçılık mesleğini popüler hale getiriyor. Ancak sektör gelişiyor. Aşçılığın anlamı değişiyor.

Ülkemizde yaklaşık 100 bin aşçının olduğu tahmin ediliyor. Şef olmak, gençlerin yeni gözdesi. Bazıları, eğitimini aldığı işi bırakıp bu mesleğe yöneliyor.

Aşçılık Eğitimi Nereden Alınıyor?

Geçmişte, aşçılık mesleği alaylı olarak öğrenilirdi. Şimdi durum değişti. Dışarıda yeme -içme oranının artması, aşçılığı da geliştirdi. Klasik yemeklerin yanında başka tatları denemek isteyen bir kitle var. Bu durum aşçılığın önemini  daha da arttırdı.

Aşçı olmak isteyenler, bu eğitimleri veren kursların, atölyelerin kapısını aşındırıyor. Üniversitelerin aşçılıkla ilgili bölümleri açılmaya devam ediyor. Buna bir de gastronomi bölümleri ekleniyor.

Alaylı Aşçı Mı Eğitimli Aşçı Mı?

Değişen damak tadı, farklı mutfak tanıma isteği, sektöre yön verdi. 5 yıldızlı otellerden, orta ölçekli bir işletmeye kadar, eğitimli aşçılar aranıyor. Sektördeki aşçıların büyük kısmının alaylı olması nedeniyle, dünya mutfağını bilen aşçı bulmakta zorluk yaşanıyor. Yeni menü geliştirebilen eğitimli aşçılar tercih sebebi oluyor.

Aşçılık Eğitimi Ne Kadar Sürüyor?

Aşçı olmak için eğitim alıp hemen işe başlamak isteyenler 2 senelik, işin eğitmenliğini ve kariyerini yapmak isteyenler 4 senelik programlara kayıt oluyorlar.Pek çok kurs ve atölye eğitimleri de mevcut.Ancak ücretleri pahalı.Mezunlar çok kısa sürede iş bulabiliyor.Eğitimi devam ederken restoran ve otellerde iş bulanlarda var.

Kariyer Basamakları

En alt basamak: Komi

Demi chef: Usta yardımcısı,kısım şefi yardımcısı.

Sous chef: Baş aşçı yardımcısı

Executive chef: Baş aşçı

Baş Aşçının Görevi Nedir?

Baş aşçının görevi mutfağı yönetmek. Menü oluşturmak, mutfak ekibini yönetmek, yeni çıkan gastronomi  trendlerini takip etmek görevlerinin arasında yer alıyor.

Aşçı olmak, aslında bir tutku işi. Siz de bu mesleğe tutkuyla bağlıysanız iyi bir aşçı olmaya adaysınız demektir. Tutkunuzun peşinden gidin.

Kaynak: 1


Beğendin mi? Arkadaşlarınla paylaş onlarda beğensin!

-1
-1 Puanlar
Didem Siklon

ZİRAAT MÜHENDİSİ.AB PROJELERİ UZMANI. AGRANAS DANIŞMANLIK FİRMASI SAHİBİ

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Format Seç
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Trivia Test
Bilgiyi kontrol etmeyi amaçlayan doğru ve yanlış cevaplarla ilgili sorular dizisi
Anket
Voting to make decisions or determine opinions46/5000
Hikaye
Embed ve Visual ile Biçimlendirilmiş Metin
Liste
Klasik İnternet Dinletileri
Geri Sayım
Klasik İnternet Geri Sayımları
Listeyi Aç
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi gönderim için oy verin
İlan Listesi
En iyi liste öğesine karar vermek için oylama veya reddetme
Uydurma
Özel uydurmalar yapmak için kendi resimlerinizi yükleyin
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud Embedleri
Görsel
Fotoğraf ya da GIF
Gif
GIF Formatı