Alzheimer Hastalığı
Alzheimer hastalığının ne olduğunu, tıbbi ve teknik terimleri verip, istatistiklere bağlayıp anlatmayı tercih etmiyoruz. Tıbbi ve teknik terimlerle bu hastalığı açıklamak, tıp doktorlarının ve uzmanlarının işidir. Anlatmak istediğimiz konu aslında, tamamen hasta yakınlarının yaşadıkları.
Alzheimer hastalığı gidişatı ve evreleri açısından, “düşmanıma bile vermesin” diyeceğiniz türde bir hastalık. Hastanın kendisinin yaşadığı beyinsel ve fiziksel zorlukların dışında onlara bakmakla yükümlü yakınlarının işi, hastaların kendilerinden daha zor.
Hasta Yakını Olmak Mı? Hasta Olmak Mı Daha Zor?
Ne yazık ki, bu durumu yaşamayan insanların anlayacağı türden bir şey de değil. Alzheimer hastası ile yaşamak, sizi hayatın bazı acı gerçekleriyle ciddi bir şekilde sınar.
Hasta, hastalığın evreleri ilerledikçe, önce günümüzü, sonra yakın geçmişi unutur.
Zaman zaman halüsinasyonlar görmek de bu işin bir parçası olabiliyor. Bazı hastalar, sık sık evden kaçmaya yeltenir. Kaybolan hastanızı, geçmişte bulunduğu yerlerde bulma olasılığınız her zaman yüksektir. Buna ek olarak, evinizde hastanızla ilgilenecek bir bakıcısı olması bile, hastalığın günlük yaşantınızı etkilemesini engellemeye yetmiyor.
Günden güne hastanız sizi hatırlayıp hatırlamama arasında gidip gelirken isteseniz de istemeseniz de özel hayatınız çok fazla kalmıyor. Çünkü gündelik yaşamınız, hastanızın günlük sorunlarına göre değişiklik gösterebiliyor.
Özel Hayatınızı Etkilemesine İzin Vermeyin
Yapmanız gereken kendi özel ve gündelik yaşamınız değiştirmemeye çalışın. Gerçek hayatta uygulamak gerçekten zor olabiliyor. Hastanızın, hayatla bağının kopmamasını sağlayın. Hastanızla iletişiminizi kaybetmeyin. Bu önemli bir noktadır. Evde hasta olan yakınınız, siz değilsiniz. Kendinize vakit ayırın. Günde en az 1 saati kendinize ayırmaya çalışın.
Alzheimer Hastası İçin Ne Yapabiliriz?
Alzheimer hastası bir yakınınız varsa, bir sabah sizi hiçbir surette hatırlamamasına hazırlıklı olmanız gerekir. Sordukları ve yaptıkları yanlış ve hatalı şeylere gülmeyin.
Onlara acır gibi bakmaktan imtina edin.
Güler yüz göstererek bakımlarını yapın.
Çelik gibi iradeye sahip olun.
Kısıtlı olan zamanlarını kaliteli geçirmeye özen gösterin.
Evinizin dekorasyonunu onlara göre düzenleyin.
Rutinlerini bozmayın.
Sabırlı olun.
Güvende hissetmelerini sağlayın.
Onları Anlayın
Alzheimer’lı bir hastanız varsa, durumlarının farkına varın. Etrafındaki herkes onlar için yabancı. Kendilerini yabancılarla çevrili bir ortamda yalnız hissediyorlar. Aynaya baktıklarında kendi yüzlerine bile yabancılar. Dertlerini, korkularını, ağrılarını ifade edemiyorlar. Öz bakım becerileri bulunmuyor.
İşin Anahtarı
Alzheimer hastalığının bir tedavisi yok. Sizi hatırlayarak geçirecekleri zaman sınırlı. Kaliteli zaman geçirmeye özen gösterin. Onları mutlu edin, gülümsetin. Onların kafasındaki dünyaya uyum sağlayın. İşin sırrı; kendinize iyi bakın ki hastanıza da iyi bakabilesiniz.
Bir Yorum
Yorumlar kapalı.