Alzheimer Hastalığı
Alzheimer hastalığı hafıza ve düşünme becerilerini yok eder. Hastalar, günlük basit işleri yapma yeteneğini kaybederler. Geri dönüşü olmayan bir beyin hastalığıdır.
Alzheimer Hastalığı Tipleri
Alzheimer hastalığının 2 tipi vardır:
1.tip: Geç başlayan alzheimer: Hastalığın ilk evreleri 60’lı yaşların ortalarında görülür.
2.tip: Erken başlayan alzheimer: Nadir olarak görülür. Hastalığın ilk belirtileri 30’lu yaşlarda başlar. 60’lı yaşların ortalarına kadar devam eder. Yaşlılarda görülen en sık bunama nedenidir.
Alzheimer Hastalığının Tarihçesi
Hastalık ilk defa 1906 yılında Dr. Alonis Alzheimer tarafından fark edilmiştir. Hafıza kaybı, dil problemleri yaşayan kadının öldükten sonra beyin dokusunu inceledi. Beyin dokusunda farklılıklar olduğunu keşfetti. Beyinde amiloid plaklar ve karışık lif demetleri buldu. Hastalığın adına Dr. Alonis Alzheimer’e ithafen Alzheimer adı verildi.
Alzheimer Hastalığının Temel Özellikleri
Beyindeki amiloid plaklar ve karışıklıklar alzheimer hastalığının temel özellikleri olarak kabul edilir. Diğer bir özellik, nöronlar arasındaki bağlantı kaybıdır. Nöronlar beynin farklı kısımlarındaki mesajları, vücudun diğer organlarına ve kaslara iletirler.
Beyindeki diğer farklılıkların, alzheimer hastalığında rolü olduğu düşünülmektedir. Hasar, başlangıçta beynin hipokampüs parçasında oluşur. Hipokampüs beynin anı oluşturma parçasıdır. Nöronlar ölürken beynin ek kısımları etkilenir. Son aşamada hasar yaygındır. Beyin dokusu önemli ölçüde küçülmüştür.
Alzheimer Hastalığı Semptomları Nelerdir?
Alzheimer hastalığının ilk tipik belirtisi hafıza kaybıdır. İlk belirtiler kişiden kişiye değişir. Doğru kelimeleri bulmakta zorlanırlar. Yaşadıkları yeri kaybedebilirler. Bozulmuş akıl yürütme ve yargılama gibi düşüncelerde azalma görülür. Hastalığın ilk evrelerinde görülür. Hastalar, günlük basit işleri yapmakta güçlük çekerler. Nesneleri koydukları yeri karıştırırlar. Garip hikayeler anlatabilirler. Aynı soruları tekrar tekrar sorarlar. Kolayca kaybolabilirler. Hastalık ilerledikçe, endişe,sinirlilik ve agresiflik artabilir.
Alzheimer hastalığı ile yaşam süresi ne kadardır?
80 yaş üstünde alzheimer teşhisi konan hastalar 4-5 sene yaşayabilirler. Genç yaşlarda teşhisi konan hastalar 10 yıl ve üzeri sürede yaşayabiliyorlar.
Alzheimer hastalığının tedavisi mümkün mü?
Yapılan tedaviler, semptomların görülmesini azaltmaktadır. Ancak hastalığın tedavisi maalesef bulunmuyor. Yapılan bilimsel çalışmalar devam etmekle birlikte tedaviye erken başlamanın, hastalığı geriletmekte önemli bir rol oynadığı biliniyor. En bilinen tedavi yöntemlerinden biri hastaya sürekli rutin işler uygulatmaktır.
Alzheimerla yaşamak adlı yazımızı okumayı unutmayın.
Kaynak: 1
4 Yorum